С изложба в Благоевград отбелязват 150 години от рождението на Даме Груев

19 Януари 2021 | 10:36
0 коментара
Култура

С изложба Регионален исторически музей – Благоевград ще отбележи 150-годишнината от рождението на Даме Груев, безспорен, всепризнат и неоспорим лидер на ВМОРО.

„Изложбата включва фотодокументална част, която проследява жизнения му път и революционната дейност, както и материали от фонда на музея. Акцент в експозицията е едно писмо на Даме Груев до Христо Матов, изпратено от Кюстендил на 9 април 1905 година, в което се третират въпроси относно организирането на Кюстендилския пограничен пункт. Интерес представляват оригиналните фотографии на Даме Груев, заедно със скопските дейци, направени в навечерието на Илинденско-Преображенското въстание. Изложбата пресъздава клетвените символи пред които се извършва посвещението в тайните на революционната организация – Евангелие, револвер и кама. Могат да се видят още много печатни издания, посветени на живота и дейността на Даме Груев“, каза за Радио Благоевград Елена Алекснадрова, уредник в Регионалния исторически музей – Благоевград.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 часа в новата многофункционална зала на музея, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Добавете Вашия коментар

TOP