С финансова инжекция от 100 000 лв! Археолози подновяват разкопките на Хераклея Синтика

10 Юни 2018 | 14:29
0 коментара
Култура

Разкопките на Хераклея Синтика ще бъдат подновени от 11 юни благодарение на  допълнителните средства от 100 хиляди лева, които бяха обещани от  премиера Борисов  и  отпуснати от правителството.

Очаква се археолозите да се захванат с проучването на новооткритата южна част от римската крепостна стена на града. 

„Крепостната стена е защитавала централния площад, жилищата и светилищата по южния склон на хълма Кожух – коментира ръководителят на разкопките в Рупите, Петричко доц. д-р Людмил Вагалински.

„Засякохме я в края на май тази година с контролни траншеи в частен парцел.Тя е изградена старателно от ломени камъни и хоросан, измазана е и отвън. Запазена е много добре, извисява се на цели 3,70 метра над тогавашния терен. Дори голямата приливна вълна на река Струмешница вследствие на силното земетресение в края на IV век не е успяла да я разруши,казва доц.Вагалински.

Екипът на доц. д-р Вагалински вече е проучил друг участък от стената – по югоизточния склон на Кожух, още през 2007 г. Знае се, че тя е била изградена през II – началото на III век. През 2012 г. са изследвани жилищните и занаятчийските помещения по южния склон на хълма, опожарени вследствие на вражеска атака в края на III век. От нападението е останал и веществен спомен до наши дни – внушителна каменна бойна топка.

Добавете Вашия коментар

TOP