С едноминутно мълчание Благоевградската общественост отбеляза 180 години от рождението на Васил

18 Юли 2017 | 16:47
0 коментара
Общество

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред паметника на Васил Левски по повод 180 години от рождението на Апостола.

В честванията се включиха още народният представител Даниела Савеклиева, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, директорът на ОДМВР-Благоевград Николай Хаджиев, командирът на Военно формирование 24 600 полк. Иван Иванов, представители на политически партии, учебни заведения, институции и граждани. Отбелязването на годишнината започна с химна на Република България. Участващите в церемонията коленичиха и запазиха едноминутно мълчание в знак на признателност към Апостола. Моника Христова, солист  и Денис Тодоров, акордеон от НХГ изпълниха любимата песен на Дякона: „Отдавна ли си момне ле, калугерница“. Виктор Стоилов и Михаела Кафеджийска изнесоха рецитал и припомниха част от живота и делото на Апостола.

Васил Левски е роден в Карлово на 6 юли 1837 г., (18 юли нов стил). Образованието си започва в килийното училище в родния си град. Година по-късно продължава в местното взаимно училище."Аз съм посветил себе си на Отечеството: да му служа до смърт и да работя по народната воля". Левски се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Легендата гласи, че по време на военни упражнения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и започват да го наричат Левски. В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се запознава и с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов.

На 11 декември 1868 г. с параход от Турну Мъгуреле (град в Румъния), Дяконът тръгва за Цариград. Започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от "Българско общество".

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София.

Обесен е край град София" на 19 февруари 1873 г. 

Добавете Вашия коментар

TOP