С автентичен и модерен фолклор се открива днес Българското председателство

11 Януари 2018 | 07:21
0 коментара
Политика

Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на Церемонията по откриването на Българското председателство. Тя ще се състои днес, 11 януари 2018 г., от 19.00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“.

Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио. Ще последват встъпителни думи от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и речи на президента на Република България Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. След панела с речите Детският хор ще изпълни и химна на Европейския съюз.

В културната програма са включени изпълнения на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари”, Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, инструменталната формация „Булгара” и дуета Крис и Велин. Днес пред Народния театър „Иван Вазов“ ще има и специално изградено пространство, в което ще бъде представена интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България. През деня членовете на Европейската комисия ще пристигнат на официалното си посещение в България.

След церемонията по откриване ще има официална вечеря, на която домакин е премиерът Бойко Борисов. На 12 януари членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на Председателството, сред които: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. След обсъжданията ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. Председателят Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите.

В програмата на Председателя Юнкер са включени и самостоятелни срещи с президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP