С 28 недвижими имота, благоевградският архитект Васил Тинчев фаворит сред колегите си в Пиринско

12 Август 2018 | 12:48
1 коментара
Бизнес

С 28 недвижими имота, 2 автомобила и прилични банкови спестявания главният архитект на Благоевград Васил Тинчев „удари в земята” дори политическата управа в областния център на Пиринско и категорично даде заявка за влизане в групата на най-заможните благоевградчани.

Според справки в имотните регистри повечето от имотите си Тинчев е купил през 90-те години на миналия век, когато страната ни правеше първите крачки в новия демократичен строй, а българите трябваше да се справят с празни магазини, празни джобове и хиперинфлация. Тинчев явно е проявил доста добър търговски дух, защото през този период е станал собственик на 2 големи апартамента в Благоевград, къща и 5 парцела плюс магазин в Правец. През този период е станал съсобственик и на 16 парцела в Кочериново, който явно е другата предпочитана от архитекта част на България.

През последните години арх. Тинчев обаче видимо е решил да се устрои трайно в Благоевград, защото през 2016 г. си е издействал право на строеж от общината върху 85 кв.м и си е купил още 2 апартамента в Благоевград. Единият е от 62 кв.м и за него Тинчев е броил 7971 лв., а другият е съвсем прясна придобивка – от тази година, излязъл му едва 5390 лв.

Според близки до архитекта, който е ерген, част от апартаментите са купени от съдебни изпълнители, където цените са доста ниски, а друга част е препродал на по-високи цени след някои ремонтни подобрения.

За разлика от слабостта му към недвижимите имоти, В. Тинчев явно не си пада много по колите. Има си 2. Първата е фиат, купен за 5000 лв. през 2002 г., а по-новата е фолксваген, който е подкарал през 2014 г. срещу скромните 2380 лв.
Докато е правил имотните сделки, В. Тинчев е успял да скъта за черни дни 68 000 лв.

Ако някой в бранша може да бъде конкурент на Тинчев, то това е колегата му Николай Манолов, главен архитект на община Гърмен. Манолов има недвижима собственост в 4 общини. Ако не се броят нивите и лозята, които са наследени, неговите имоти са 21. В симитлийското с. Полето разполага с части от къща и парцел. В София има парцел и 2 апартамента. В Благоевград собствеността му е върху парцел, право на строеж в 2 други парцела и 2 апартамента, единият от които купен през 1997 г. за 388 522 лв. В съседното с. Дъбрава архитектът е наследил 1 дка лозе. Най-много са имотите му в Сандански, където на негово име се водят къща в с. Враня, парцел, склад, 8 ниви и 8 лозови масива, отделно в санданското с. Катунци има части от 5 ниви.

Архитектът наобикаля имотите си с 2 коли и туристическо ремарке и разчита на спестявания от 27 000 лв.

На двамата си колеги почти не отстъпва по предприемчивост и бившият зам. кмет на Благоевград Георги Скрижовски, който в момента е главен архитект на Гоце Делчев. Той има 13 недвижими имота. Само миналата година Скрижовски е броил 136 000 лв. за апартамент, гараж, ателие и офис в Благоевград. Преди 12 г. си е купил друг апартамент тук за 13 000 лв., има и такъв от 2001 г., взет за 26 000 лв. Извън Благоевград Скрижовски е собственик от 2008/2009 г. на склад в Банско, магазин в Гоце Делчев, парцел в Дупница, ниви в Петрич, Рилци, Гоце Делчев и Мосомище, 3 леки коли и 22 000 лв. спестени.

Това, че българските главни архитекти имат много имоти, никак не е случайно. Една от причините е, че те знаят стойността на недвижимата собственост и при всяко добро ценово предложение могат да реагират адекватно. Другата причина е, че през служебните им кабинети минава много информация, от която напълно законно могат да се възползват.

За третата причина се говори на ухо, защото е недоказуема – срещу подписването на разрешително за строеж честа практика била инвеститорът на дадена сграда да се отблагодари с жилище в нея или да му направи подарък, сваляйки 10-20 пъти продажната цена./Струма/

Добавени коментари

Любовник публикува:
13 Август 2018 | 13:24
От къде имаш толкоз много мадам.

Добавете Вашия коментар

TOP