С 2-годишни условни присъди приключи делото за лихварство и нелегален хазарт срещу неврокопчаните Димитър Диамандиев, Ангел Ценкин и Витко Запрев.

02 Март 2017 | 23:07
0 коментара
Общество

С 2-годишни условни присъди приключи делото за лихварство и нелегален хазарт срещу неврокопчаните Димитър Диамандиев, Ангел Ценкин и Витко Запрев. 7 години след шумната акция „Тотаджиите”, при която бяха арестувани като участници в организирана престъпна група за лихварство и „черно тото“, ръководена от Борислав Мавродиев от Гоце Делчев, тримата бяха признати за виновни от състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Величка Пандева.

Досъдебното производство срещу тартора на групата започва в края на 2008 г., но той става обвиняем едва на 21 април 2010 г., когато е арестуван при акция на ГДБОП под името „Тотаджиите“ заедно с още петима мъже от Гоце Делчев – Димитър Диамандиев, Николай Камбов, Ангел Ценкин, Витко Запрев и Атанас Бунов. Последният заподозрян беше освободен, а останалите петима неврокопчани вкарани в ареста с обвинения за лихварство и черно тото, но впоследствие бяха освободени срещу високи парични гаранции – от 5000 до 15 000 лв.

Обвиненията се крепят на свидетелски показания на 9 човека от Гоце Делчев, които са получавали заеми с 10% месечна лихва, като за целта са подписвали записи на заповеди пред нотариуси. Продължителното разследване стигна до съдебна зала преди 2 години, след като Борислав Мавродиев подаде молба или да бъде внесен обвинителен акт срещу него в съда, или наказателното производство да се прекрати. В резултат Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу него в Окръжен съд – Благоевград, в който го уличава за 3 престъпления – за незаконно раздаване на кредити с лихви на 9 лица, в резултат на което се е обогатил с 46 620 лв., за неправомерни доходи от нелегален хазарт, така нареченото „черно тото“ със залози на футболни мачове, и за пране на пари.

Делото срещу него започна с разпит на свидетели, след което бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Голяма част от свидетелите по делото на Борислав Мавродиев бяха разпитани и на делото за лихварство и черно тото срещу неговите авери Димитър Диамандиев, Ангел Ценкин и Витко Запрев, което се гледа в Окръжен съд. Докато течеше наказателният процес, изтече давността от 7 години и половина за незаконните хазартни игри, така нареченото „черно тото“, престъпление по чл. 327, ал. 1 от НК, поради което защитата поиска обвинението да бъде свалено.

Окръжният съдия Величка Пандева уважи искането като основателно, обяви съдебното следствие за приключено и даде ход на съдебните прения.

В обвинителната си пледоария прокурор Николина Сачкова заяви, че са събрани безспорни доказателства, че тримата са извършвали незаконна банкова дейност, като са давали кредити срещу лихви, за което свидетелстват лицата, които са ги получили. Тя изтъкна, че някои от свидетелите са променили показанията си в съдебна зала, като твърдят, че са получили безлихвени заеми. Според прокурора това е така, защото били в приятелски отношения с подсъдимите, а и от събитията е минало много време, те са забравили случилото се и са започнали нов живот. Прокурорът изтъкна като смекчаващи отговорността обстоятелства, че към онзи момент тримата подсъдими са били неосъждани, както и младата им възраст, като пледира за наказание около средния размер и конфискация на имуществото.

В защитните си пледоарии адвокатите бяха категорични, че обвиненията са недоказани. „Единствено се съгласих с прокурора, че има обвинения и трима свидетели – Шапков, Хаджиев и Бучков. Нито един от тях не твърди, че е взел пари срещу лихва от Диамандиев. Хаджиев казва и пред разследващите органи, и в съдебна зала, че изобщо не е вземал пари. Прокуратурата анализира доказателствата превратно и своеволно”, заяви адвокатът на Диамандиев.

Съдебният състав обаче прецени, че доказателствата са достатъчни, и осъди и тримата на 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок. 36-годишният Димитър Диамандиев бе признат за виновен за това, че е дал 4 кредита срещу лихва. В края на 2006 г. дал 1500 лв. на Александър Шапков срещу 10% лихва, а през май 2007 г. още толкова срещу същия процент. През януари и март 2007 г. срещу 10% лихва дал 3000 лв. на Радослав Хаджиев и 1500 лв. на Петър Бучков.

Освен 2-годишната условна присъда съдът реши да конфискува 1/2 идеална част от имуществото на Д. Диамандиев – апартамент в Гоце Делчев. Конфискация на 1/2 идеална част бе определена и върху жилището на 33-годишния Витко Запрев, който бе признат за виновен за 9 кредита срещу 10% лихва, които дал в периода 2007-2009 г., а именно: 3000 лв. на Радослав Хаджиев, два пъти по 1000 лв. на Иван Тунчев, 1500 лв. на Антон Мангурев, един път 1000 лв., а след това 2000 лв. на Любомир Гюнджиев, 2000 лв. на Иван Спахиев, 1000 лв. на Тодор Червенков и 1000 лв. на Златко Сингартийски.

35-годишният Ангел Ценкин бе признат за виновен за 2 кредита от 5000 лв. и 8000 лв., които дал срещу 10% лихва на Радослав Хаджиев, но оправдан за трети кредит от 10 000 лв., както и за кредит от 4000 лв. на Тодор Червенков. На него не беше наложена конфискация на имуществото, а само 2-годишната условна присъда. Защитата най-вероятно ще обжалва наказанията пред САС.

Димитър Диамандиев отскоро е в затвора, за да изтърпява 2-годишната ефективна присъда за кокаиновия канал в Доминикана. Преди 3 години той бе осъден на 4 години затвор от Окръжен съд – Благоевград за това, че подпомогнал с преводач и закрила на Кулата мулето Марин Костов, който бе нагълтал 90 капсули с 1,1 кг кокаин на стойност 95 000 лв.

Другите участници в наркотрафика Евгени Вълков, Костадин Димитров и Георги Тънгалов бяха осъдени на 7, 4 и 5 години затвор, а гълтачът Марин Костов – на 10 г. Впоследствие ВКС измени присъдата на мулето на 8 години, а на „мозъка” на аферата Д. Диамандиев – на 2 години, от които се приспада времето, през което са били задържани под стража или домашен арест.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP