РЗИ, РУО и „Социално подпомагане” в Благоевград с обща чат група за борба срещу коронавируса

08 Октомври 2020 | 09:46
0 коментара
Общество

Пуснаха в обръщение писмо до здравния министър: лицевите шлемове нямат място в училище, при заразен начален учител целият клас се карантинира, както и учители, помощен персонал, имали незащитен контакт с него

Обща чат група за борба срещу коронавируса по училищата на територията на областта създадоха експерти от Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция и АСП /Агенция „Социално подпомагане”/. Чрез нея трите институции ще обменят информация, за да могат своевременно да предприемат действия при необходимост.

„Целта е да постигнем по-голяма оперативност и бърза реакция. Предвид това, усилията ни са насочени към възможно максимално недопускане на Covid-19 в училищата”, разясни Методи Попов – началник на отдел ОМДК /организационно-методическа дейност и контрол/ в РУО – Благоевград и показа на репортер на „Струма” създадената чат група. М. Попов допълни и че наред с новата чат група от РУО са в непрекъснат контакт с РЗИ и самият той вчера /6.10/ е разговарял с д-р Веселка Мончева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, за да обсъдят конкретен казус в училище в Гоце Делчев и да уточнят как да процедират.

По отношение на динамичните данни и рекордните за страната 436 случая на новозаразени с коранавирус за последното денонощие началникът на отдел ОМДК коментира, че като цяло обстановката по училищата е спокойно. Към този момент няма затворено училище, което заради коронавирус да е преминало към обучение в електронна среда от разстояние. М. Попов припомни и че вече изтече 14 дневната карантина на 8-те паралелки в Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия в Благоевград, двете в СУ „Братя Каназиреви” – Разлог и 6-те класа с ученици на училището в Симитли.

Във връзка с необходимостта от създаване на синхронизиран подход от Регионалната здравна инспекция публикуваха писмо на министъра за здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпратено до директорите на РЗИ с копие до министъра на образованието Красимир Вълчев. В него подробно се описват противоепидемичните мерки в учебните заведения по отношение карантиниране на контактни лица. От дадените насоки става ясно, че при потвърден случай на Covid-19 при ученик под карантина се поставят учениците от същата паралелка, които са били в контакт със заразеното лице до 2 дни преди проявата на клиничните му оплаквания или до 2 дни преди вземането на неговата проба за PCR изследването, потвърдило заболяването. Учениците, които не отговарят на поставените условия, не се поставят под задължителна карантина. Ако заразеното дете е от начален етап /тоест 1-4 клас/, под карантина се поставя и класният ръководител, учители, друг персонал и ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 метра и за повече от 15 мин. или без носене на защитна маска за лице.

При потвърден случай на Covid-19 при учител под карантина се поставят: учениците от паралелката от начален етап, на които учителят е класен ръководител, ученици, учители, друг персонал, имали незащитен контакт на разстояние по-малко от 2 метра и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

При извършване оценката на риска следва да се вземе предвид дали заразеният учител е спазвал здравните мерки в училището, като физическа дистанция – отстояние от 2 метра от първия ред на чиновете в стаята или от друго лице, и използването на защитна маска  по време на учебния процес.

Министър Ангелов обръща специално внимание на личните предпазни средства, като изтъква, че маските намаляват разпространението на капчиците, само когато покриват устата и носа, и на тях трябва да се гледа като допълнителна мярка, а не като заместител на основните.

„Важно е да се знае, че хората, които използват защитни маски за лице, защитават останалите в случай, че са заразени, и това трябва да се насърчава като проява на солидарност, споделена отговорност и пример за подражание, особено в училищна среда, от учител на ученици”, изтъква министърът.

Прод. д-р К. Ангелов анализира и че маските, които се използват с немедицинска цел, трябва да са поне трислойни. Идеалната комбинация включва вътрешен /към лицето/ слой от хидрофилен материал /напр. памук/, външен слой от хидрофобен материал – полипропилен, полиестер и среден хидрофобен слой от синтетичен невълнен материал.

В писмото се посочва и че маските с еднопосочни клапи или вентили, които позволяват въздухът да се издиша през отвора на материала и по този начин да се отделят респираторни капчици, не се препоръчват като средство за контрол на инфекцията, тъй като не предпазват лицата от евентуално заразяване с Covid-19 от носещия.

Лицевите шлемове се считат за непълна физическа бариера и не осигуряват филтрация, поради което не следва да се приемат за заместител на маските и като средство за контрол на източника на инфекцията. Лицевият шлем трябва да покрива цялото лице, да обхваща главата от двете страни, както и да продължава на дължина под брадичката.

„Обръщам внимание, че използваните приспособления за покриване само на устата и брадичката не се считат за лицеви шлемове и същите не могат да се използват в учебните заведения”, категоричен е министърът на здравеопазването. Той акцентира и че поради опасност от нараняване, особено внимание трябва да се обърне на децата, използващи шлемове. Следва изложение за медицинските маски, респираторите, дихателния етикет и накрая министърът заключва, че като защитно средство в учебните заведения могат да се ползват немедицински маски, по изключение шлемове, в комбинация със спазването на основните противоепидемични мерки /хигиена на ръцете, физическа дистанция, респираторен етикет/.

Предвид  нарастващия брой заразени с Covid-19 учители проф Ангелов дава указания на директорите на РЗИ да извършат анализи относно причините за това на областно ниво. Също така да проведат среща с РУО за обсъждане предприемането на последващи действия за ограничаване разпространението на коронавирус сред педагогическия персонал и свързаното с това осъществяване на обучението през настоящата година в присъствена форма, съобразно развитието на епидемичната обстановка в областта.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP