Ръст в цените на горивата от началото на годината, отчетоха потребители. Бензинът почти стигна цената на дизеловото гориво, съобщава NOVA.

Увеличението е заради поскъпването на суровия петрол, който е на рекордни стойности от 2014 г. наса, коментират експерти.

От началото на януари големите, и малките бензиностанции отчитат повишение с около стотинка на литър до 2,09 лв. средна цена.

Най-евтино литър бензин може да заредите за 1,90 лв., а най-скъпият в страната е 2,16 лв. за литър.

Средно с 3 стотинки на литър е поскъпнало дизеловото гориво от началото на годината. Днес то струва 2,12 лв. за 1 литър. Най-евтиният дизел в България на 25-и януари може да се намери за 1,91 лв., а най-скъпият стига до 2,20 лв.

От седмици бензиностанциите от големите вериги предлагат литър бензин за 2,13 лв., дизела - за 2.10 лв.

В Бургас и региона броени бензиностанции продават бензина на цена под 2 лева. Само на около двайсетина километра от Бургас цените на горивата са с около 20 стотинки по-надолу.

Експерти обясняват поскъпването с рекордно високите цени на петрола. Достигната е психологическата граница от 70 долара за барел, което може да доведе до увеличение на добива на петрол и газ в Съединените щати, а от там и поевтиняване.

Ефектът върху българските цени ще е забавен и се очаква да по-слаб в процентно съотношение, отколкото на световните пазари.

Геополитическото положение е също важен фактор. Напрежението в Близкия изток и войната в Сирия можели да повишат цената на петрола до 80-90 долара. Това би означавало повишение от порядъка на 10-15 стотинки.

Цени от 2,25-2,30 лв. са възможни, но по-скоро е по-малко вероятни, смятат специалисти