Ръст на милионерите по време на пандемията в България

19 Август 2020 | 11:11
0 коментара
Бизнес

Банковите депозити на физически лица, в които има над 1 млн. лв., са се увеличили с 45 броя от април до юни – месеците, в които глобалната пандемия най-силно повлия негативно на икономическата активност. Това показват данните на БНБ за количествените категории на депозитите и кредитите в страната.

Общият брой на депозитите, в които има над 1 млн. лв. към края на юни е 987, като общата сума по тях е 2,6 млрд. лв. Това означава, че средно в един такъв депозит има по 2,57 млн. лв. За сравнение една година по-рано в България е имало 916 „милионерски“ депозити, като средно в един от тях са били спестени по 2,46 млн. лв. В рамките на тази една година сумата на милионерските депозити у нас се е увеличила с близо 280 млн. лв., показват още данните.

Броят на фирмените депозити, в които има над 1 млн. лв., е вече близо 4000 – те са се увеличили с 177 през последното тримесечие. Общата сума, която фирмите – милионери имат по тях възлиза на почти 14 млрд. лв., което представлява повече от половината (53%) средства по общо всички корпоративни депозити, които се съхраняват в банковата система у нас.

Средно в един такъв „милионерски“ депозит има 3,54 млн. лв., сочат изчисления на Мениджър Нюз на база данните на БНБ. Въпреки че общият брой на тези депозити се увеличил, през последните три месеца обаче сумата по тях намалява с близо 80 млн. лв.

Добавете Вашия коментар

TOP