Ръководството на Американския университет в България подкрепя организираното събитие на студентите в Благоевград

14 Февруари 2018 | 16:18
2 коментара
Общество

Във връзка със събитие, организирано от студенти от Американския университет в България, Ръководството на АУБ иска да подчертае, че нашата роля като образователна институция е да възпитаваме младите хора в демократични и социални ценности, присъщи на нашето съвремие и да изграждаме у тях дух на толерантност и подкрепа към различията.

Като дом на студенти от над 40 държави, различни като култури, етноси, религия и раса, Американският университет има отговорността да мотивира и гради всекидневно взаимно зачитане и уважение между всички свои студенти, независимо от техния произход, култура, полово самоопределение и всякакви други фактори, които внасят различност.

В Американския университет в България съществуват над 40 клуба по интереси – от спорт до бизнес, от предприемачество до политика, от танци до журналистика. Студентите в АУБ се обучават не само в час, но всички извънкласни мероприятия обогатяват образованието им и допринасят за тяхното развитие. В този случай, става въпрос за инициатива на студентски клуб и ние уважаваме желанието им да организират различни събития.

За нас, като образователна институция, е от ключово значение да мотивираме нашите възпитаници да бъдат социално ангажирани към значимите „горещи“ теми, които възникват в  общественото пространство.

Затова подкрепяме тяхната инициативност и желание да сложат пръст на пулса на времето и да обсъждат наболелите проблеми, а не да ги игнорират.  

Смятаме, че с всичко това даваме добър пример на младите хора в АУБ, който им позволява след излизане от университета, да се впишат лесно в съвременното глобално общество и да продължат своя живот и кариерно развитие по един толерантен и с уважение към личността начин. По този начин АУБ гради бъдещи социално ангажирани и с демократични възгледи граждани. 

Припомняме, че по-рано днес ВМРО разпространи сигнал до медийте в знак на несъгласие по повод предстоящото събитие на студентите от АУБ.

Предстоящо събиране на лица с нетрадиционна и различна сексуална ориентация в Благоевград разтревожи общинската организация на ВМРО в областния център, която внесе сигнал до кмета Атанас Камбитов.

"В публичното пространство излезе информация относно предстоящо събиране на лица с нетрадиционна и различна сексуална ориентация (лесбо- гей- би- транс сексуални лица). Сборището на тези хора се предвижда да бъде на 20 февруари в  Благоевград, на ул. „Скаптопара“ №1 и е организирано от т.н. „ЛГБТ“", се казва в сигнала на ВМРО.

"ВМРО винаги е била стожер на българщината и радетел на християнските ни ценности и добродетели. Затова категорично се противопоставяме на това мероприятие. За нас всяка групова публична проява на тези лица на обществени места е крайно недопустима и провокативна срещу цялата общественост на Благоевград и региона. Тази проява е явно предизвикателство срещу християнските ценности, човешкия морал и етика на нормалните хора в Благоевград", коментираха общинският лидер Станимир Радулов и народният представител от Пиринско - Атанас Стоянов, който е заместник-председател на ВМРО-БНД. 

Според него, днес, когато общественото внимание е насочено срещу приемането на Истанбулската конвенция и нейните „джендър“ послания, подобни прояви са в разрез с обществения и граждански мир в областния център на Пиринска Македония. 

"Тази  антиобществена инициатива е в разрез и с християнските ни традиции и човешки норми, която се превръща в предпоставка за нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите", убедени са във ВМРО. 

Воеводите се притесняват, че предстоящата сбирка на лица с нетрадиционна сексуална ориентация може да предизвика обществена реакция и това да доведе до ескалиране на напрежението.

ВМРО призовава градоначалника да забрани "това мероприятие като вредно и опасно, в името на сигурността и спокойствието на благоевградчани". 

 

Добавени коментари

Турист публикува:
15 Февруари 2018 | 08:28
Отново сме с главите в задниците...А защо не се погледне снимката и не поискат от Кмета да накара собственика на хотел "Ален мак" да го направи отново хотел!В центъра на града десетилетия се руши една от емблемите ни, грозно и опасно стърчи и плаши туристите, а за еднократно събитие на млади хора се вдига шум до облаците...
бг публикува:
14 Февруари 2018 | 17:21
еиии американски педалииии няма а допуснем провеждането на тази педераска збирка ,,,благоевград нее толерантеннн мразим педалите ,,,,,,,,,,,,,,,,

Добавете Вашия коментар

TOP