Ръцете са една от най-мръсните части на човешкото тяло

12 Юли 2018 | 23:13
0 коментара
Общество

Ръцете са една от най-мръсните части на човешкото тяло. Колкото и да се стараете да ги измиете, по кожата им остават немалко бактерии.

Освен това, по разбираеми причини, ръцете бързо се измърсяват отново, особено ако човек носи пръстени или има дълги нокти. Учените са доказали, че твърде дългият маникюр е рай за размножаване на микробите и бактериите. 

Ето защо е най-добре да не се докосвате с ръце към някои части от тялото си, за да не ги инфектирате. Или в краен случай да се докосвате до тях едва след като грижливо сте измили ръцете си си със сапун.

Кои са тези части от тялото?

Ушите

Пъхането на пръсти в ушите по принцип е опасно - може да бъде одраскана ушната раковина и дори на се повреди тъпанчето. Не се препоръчват за дълбоко проникване и клечките за уши. Те няма да помогнат са почистването на слуховия канал, а само ще натикат ушната кал по-дълбоко. Ако имате сърбеж в ухото, най-добре е да посетите отоларинголог.

Очите

Очите може да бъдат пипани с ръце само в два случая: трябва да си сложите или свалите лещите или ако нещо е попаднало под клепача. Изключително лесно е да се вкарат микроби в очите и последствията се инфекциозни заболявания. Ако очите болят или сърбят потърсете помощ от офталмолог.

Лицето

Мазнините по пръстите запушват порите на кожата на лицето, което може да доведе до появата на акне. Лесно и също така и да бъде инфектиран някой участък от лицето. 

Устата

Учените са установили, че човек може да пипа устата си поне 24 пъти в рамките на 1 час! Особено ако му е скучно. Заетия с нещо друго човек прави това около 6 пъти на час. Трябва незабавно да се избавите от тази привичка, за да не се допуска контакт между ръцете и устната кухина, откъдето те лесно може да попаднат в стомашно-чревния тракт. 

Ноктите

Дори под чисти нокти бъка от бактерии. Затова се препоръчва те да се подрязват възможно най-късо и редовно да се почиства пространството под тях със специална четчица. Не използвайте остри предмети, защото те може да повредят кожата или самите нокти./zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP