Русия ще изгони 60 американски дипломати и ще затвори Генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург.

Това заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров.

 

"В момента посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман е поканен в министерството, където заместникът ми Сергей Рябков го запознава с подробностите за ответните мерки към САЩ", посочи Лавров.

„Те включват експулсирането на същия брой дипломати и решение да оттеглим съгласието си за работата на Генералното консулство в Санкт Петербург", подчерта руският външен министър.

Американските дипломати трябва да напуснат територията на Руската федерация до 5-ти април.

Преди това САЩ обявиха, че заради атаката, за която се подозира Русия, с химическо оръжие на територията на техния съюзник Великобритания срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, ще експулсират 60 руски дипломати, действащи като шпиони и ще закрият руското консулство в Сиатъл.

Лавров заяви, че Лондон "е принудил всички да следват антируски курс на действия".

Той посочи, че Великобритания е информирала Москва за състоянието на Юлия Скрипал и че Русия иска да има достъп до нея като руски гражданин.

Външният министър каза, че "истината ще възтържествува" въпреки опитите на Великобритания, "да се подиграва с международните закони". Той добави, че Русия е поискала да се срещне с изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да постави въпроса свързан с "установяване на истината" по случая.

"Ние ще разчитаме на нашите партньори от Запада да не избягват честните разговори", поясни Лавров.