Олег Шчербак, посланикът на Русия в Скопие, предупреди, че ако Македония се присъедини към НАТО ще бъде мишена за ударите на руската армия при евентуален конфликт с алианса.

„Ако се стигне до война между Русия и НАТО, вие ще бъдете легитимна мишена”, заяви Шчербак на пресконференция, като добави, че Организацията на Северноатлантическия договор е агресивен съюз, който би могъл да въвлече Скопие в своите насилнически акции.

„НАТО е единственият външнополитически блок, останка и инструмент от Студената война, който се крие зад лозунга за евроатлантическата солидарност. Алиансът е отговорен за започването на много войни с милиони жертви, като например тези в Югославия, Либия, Сирия и Йемен. Във военната си доктрина, НАТО и неговият водач САЩ провъзгласиха Руската федерация за свой основен противник. И как бихме могли да приветстваме опитите на Македония да се присъедини към НАТО? И да стане база за евентуални войни на този агресивен алианс? С включването си, Македония ще стане част от тази военна машина и част от агресията срещу Русия. С това вие ще стане мишена за евентуален ответен удар от Русия. Дали това е нужно на вас и вашите деца? Също така влизането в НАТО ще доведе до ограничаване на суверенитета и на външната ви политика“, смята руският посланик в Македония.

По думите му НАТО няма да гарантира териториалната цялост на македонската държава.

Шчербак заяви, че е глупаво е да се твърди, че Македония е под някаква заплаха и че само НАТО може да я защити, при условие, че страната е заобиколена отвсякъде от натовски държави.

Посланикът посочи, че „само НАТО или извънземните” могат да нападнат Македония.

Според Шчербак, атмосферата на доверие в регионалното сътрудничество ще пострада от евентуално влизане на Македония в алианса и ще бъде поставена под въпрос сигурността на региона.