Русия гони 755 американски дипломати

31 Юли 2017 | 08:13
0 коментара
Политика

Американската администрация смята за необосновано решението на Москва да съкрати американското дипломатическо присъствие в Русия, заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент.

„Това е действие, което предизвиква съжаление и не може с нищо да се оправдае. Ние преценяваме въздействието на такова ограничение, а също как да отговорим на него. Засега няма да правим други коментари“, каза представителят.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че САЩ трябва да си приберат 755 служители на посолството и консулствата в Русия. Това е руският отговор на гласувания от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия. По-рано русото Министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да съкратят дипломатическия си персонал до 455 души, колкото са и руските дипломати във Вашингтон.

"Над 1000 души работиха и продължават да работят в посолството на САЩ и в консулствата. 755 души трябва да преустановят своята дейност в Русия“, изтъкна Владимир Путин в интервю за руската телевизия „24 часа“. Президентът поясни защо Русия именно сега е взела решение за ответните мерки.

„Защото американската стана отново предприе с нищо не провокирана, което е много важно, стъпка за влошаване на руско-американските отношения: за незаконните ограничения, за опити да се въздейства върху други държави, включително и върху собствените съюзници, които са заинтересовани в развитието и съхранението на отношенията с Руската федерация. Ние твърде дълго изчаквахме, че може би нещо ще се промени към по-добро, хранехме такава надежда, че ситуацията някак ще се промени, но ако се съди по всичко, ако тя се промени, това няма да бъде скоро“, сподели руският президент.

Русия може да въведе допълнителни ограничения срещу САЩ, но няма да прави това, защото то ще навреди на развитието на международните отношения, посочи още Владимир Путин.

В отговор на въпроса за двустранното многопланово сътрудничество Путин подчерта: „Ние, разбира се, имаме какво да кажем, и да ограничим сфери от нашата съвместна дейност, което ще бъде чувствително за американската страна. Но мисля, че не трябва да правим това, то ще навреди върху развитието и на международните отношения“, поясни руският президент.

Русия и САЩ имат сфери, в които сътрудничеството е много важно, продължи държавният глава. „Това е и сферата на ограничаване на оръжията за масово унищожение – тук ние свирим несъмнено първа цигулка заедно със САЩ, – и укрепването на този режим, борбата срещу тероризма“.

Според Путин вече са налице нелоши резултати. Той посочи по-специално създаването на зони за деескалация в Сирия, които по думите му са „конкретна стъпка, конкретен резултат от съвместната работа. Не само в интерес на Сирия, Русия, но и в интерес на Йордания, Израел, значи и на САЩ, като се има пред вид, че това е регион, в който САЩ имат интереси. И на Израел, един от основните съюзници на САЩ. Така че ние работим и постигаме резултати дори и сега, дори и в тази твърде сложна ситуация“.

Добавете Вашия коментар

TOP