Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура: Акцията в Благоевград е планирана в продължение на месец

01 Юни 2016 | 19:01
0 коментара
Общество
Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура: Акцията в Благоевград е планирана в продължение на месец

Акцията е планирана в продължение на месец, като в нея са участвали двама прокурори от Благоевград, шестима следователи и над 30 други служители на МВР. Това каза на пресконференция Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура.

По думите й, млада жена е подала сигнал преди 20 април 2016, в който се посочва, че и се упражнява тормоз, отправят й се закани и заплахи, и е принуждавана от Мартин Димитров - Дебелия да проституира.

След подаване на жалбата с нея се свърза полицаят Стефан Филипов, който я е мотивирал да оттегли незабавно жалбата си и е посочил съдържанието на молбата. Полицейският служител й е дал указания да унищожи листчето, което той е написал на ръка. Тя е трябвало да посочи, че дадените показания на отговарят на истината и тя изпитва чувства към него.

„Малко преди това научихме, че Филипов е узнал за жалбата, направил е копие, както и копие от жалбата на втората жертва на трафик на хора. И двете момичета са склонявани от Дебелия да проституират. Една от свидетелките е работила за него след като не могла да върне взет от него заем в размер на 600 лв., за лечението на свой близък. Уговорката е била тя да ги връща в продължение на няколко месеца като плаща лихва от 150 лв. на месец. След това обаче Дебелия променил уговорката и си поискал парите веднага. Жената не е могла да върне парите и е била принудена да работи за него“, каза Арнаудова.

По думите й, момичетата са работили под пълен контрол, като са били карани и взимани, от и до работата, не са имали право да отказват услуги на клиенти, независимо от техния брой и честота. Печалбата се деляла 50:50. Една от жертвите е направила опит да избяга, при което е била зверски пребита от Мартин Филипов.

Заплахи за физическа саморазправа са отправяни не само към жените, но и към техните близки. Работата на полицията продължава и в момента. До сега са проверени два хотела в Благоевград, където Мартин Филипов е упражнявал незаконната си дейност. Проверени са жилищата обитавани и от тримата задържани.

Провеждат се разпити на свидетели, както и обиски и претърсвания, за които е получено предварително разрешение от съда. В края на пресконференцията Арнаудова призова всички хора, които са станали жертви на трафик да се обърнат към прокуратурата без да се страхуват и увери, че в подобни случаи законът се прилага с цялата си тежест. На пресконференцията стана ясно, че жените не са от ромски произход. 

Добавете Вашия коментар

TOP