Румен Радев: Уважавам решението на Иво Христов, България има нужда от компетентни хора в ЕП

15 Април 2019 | 21:18
0 коментара
Политика

Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в ЕП. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново във връзка с участието на началника на кабинета му Иво Христов в листата на „БСП за България“ за евровота.


„Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес“, посочи президентът. По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор. 


На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството е оценка за работата му, държавният глава посочи, че не е снемал доверието си от Христов. 

 

Президентът обърна внимание и на казуса с напрежението в Габрово след нападението на продавач от група цигани.

 

"Гневът на хората от Габрово е разбираем – цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност", заяви Радев и допълни: "Мисля, че в България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол, затова и мисля, че гневът на хората от Габрово е разбираем. Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай.

 

„Първият това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим“, посочи още Радев. 

 

Държавният глава обърна внимание и на днешното тържествено събитие - честването на 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция, което се провежда във Велико Търново. 

 

„Първо искам да поздравя всички граждани на Велико Търново със заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Искам да се обърна към всички българи и да ги приветствам с утрешната знаменателна за България дата, на която преди 140 години се приема Търновската конституция. Искам да пожелая на всички наши народни представители, на конституционните съдии, много здраве, много енергия и чувство за отговорност, с което да работят за България“, каза още Радев. 


„Да припомня някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно - законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, допълни още държавният глава. 

 

Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд, заяви в заключение Румен Радев.

 

Източник: Фокус

Добавете Вашия коментар

TOP