Румен Радев: Триумф на лобизма! Цветанов: Експертно решение

23 Декември 2018 | 07:18
0 коментара
Политика

Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма. Това каза президентът Румен Радев по Дарик радио.

„Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна, заяви Радев и посочи, че оттам са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

Държавният глава посочи, че предложението България да избере изтребител F-16 е финалът на автокрацията за тази година.

Работната група по сделката предлага на правителството да започне преговори със САЩ за бойния самолет F-16.

След като са разгледани трите предложения за купуването на боен самолет, работната група одобрила най-новата модификация на американския F-16. Останалите – шведските Gripen и европейския Eurofighter отпадат.

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници“, посочи президентът.

„Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, допълни още Радев.

„Аз не коментирам качествата на самолетите - и трите самолета покриват напълно нашите изисквания. На всички съм летял, пак казвам. Но не е нормално да се произнасяш от тази позиция преди комисията да приключи. Министър-председателят казва, че някакви летци може би някъде някога са му казвали, че F-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна група?! Защо е този фарс?! Това е вече някаква досадна подробност“, каза Радев.

Той посочи, че това е стил на управление, който „излиза извън контрол“.

„По същата логика е и например някакъв строителен бос някъде да шушне на министър-председателя, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата при най-изгодни условия. И ако са кандидатствали 10 фирми, както става, накрая остава по документи само една. Не знам кой шушне на министър-председателя за самолетите. Да каже той. Някакви летци някъде. Защо беше този целият цирк?!“, попита президентът.

„Казаното от комисията за „Грипен“-ите е безпомощност и спекулация с липсата на информираност на хората. Не искам да навлизам в подробности. Но има оборудване и въоръжение, което се доставя само от САЩ, и то изобщо не струва толкова скъпо съизмеримо с цената на целия пакет. Вече решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация, аз нямам друго обяснение. Освен това, това, което се обявява като резултат от този конкурс, е предизвикателство за всеки интелигентен човек. Какво означава сега ще изберем, а после ще разберем условията? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Ама такъв бил законът на САЩ – нали някои хора са непрекъснато там, къде спаха и не проучиха закона, ако наистина е така“, попита Радев.

Той посочи, че са били пометени всякакви рамки, които парламентът е посочил.

„Сега започват преговори извън тези рамки без санкция на парламента. Изобщо това компрометира целият конкурс – няма никаква прозрачност, обективност и конкурентност“, каза Радев.

„Доскоро същите хора блокираха целият процес за модернизация на българската с мотива, че няма пари за пенсии. Сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Може би моята гледна точка е различна от на тези, които взимат решения в момента – може би за тях тази сделка не е цел, а средство да постигнат някакви други свои цели. Не знам какви, трябва да питате тях. Моята цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности и да сме сигурни, че нашите летци ще летят. Това ще бъде най-скъпият вариант и няма да се достави след 2 години, а най-рано след 6. И в това време ще трябва да се строи тежка инфраструктура, защото единият самолет изисква много сериозно вложение в инфраструктурата. За този дълъг период, в който ще дойдат самолетите, трябва да се влага много и в Миг-29. Да не говорим и за цената на експлоатацията - тя е поне два пъти от цената на придобиване“, допълни той.

„Трябва да мислим и за още самолети. Така че това ще се насложи и то в близките години като едни много сериозни разходи, а за тях нямаме разчети. Тоест, правителството се хвърля да прави нещо без да е ясно дали ще останат средства, за да могат летците ни да летят. Увеличава се и рискът от катастрофи“, заяви още Радев.

Радев посочи, че във връзка с придобиване на нов тип боен самолет няма никакви претенции нито към Бойко Борисов, нито към Цветан Цветанов.

„Но ние сами сме си виновни, че стигнахме до тук. Ние сами ги оставихме да излязат от всякакви нормални демократични марки. Те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решения, без отчетност, без прозрачност и без да носят каквато и да била отговорност. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт. Да, F-16 е прекрасен самолет. Но ще могат ли да го придобият на разумни цени и да го поддържаме. Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че когато този самолет ще започне да се експлоатира, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност“, заяви Радев.

Във връзка с българското европредседателство президентът посочи, че една рутинна ротационна процедура на ЕС е била превърната в мощен пиар. „И в едно алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите. Затова и след края на европредседателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност и да чуят гласовете на хората. Да, успехи има, но да продължиш да се хвалиш непрекъснато с тези успехи, при положение че хората се чудят как да си платят сметките, не е почтено“, каза още Радев и посочи, че затова в Западна Европа европредседателството е рутина, а не новина.

„Иначе за приоритета Западни Балкани – да, това е наша задача, откакто сме влезли в ЕС и е нормално правителството да го приеме като приоритет. Но едно прекомерно напомпване на очакванията, че едва ли не ще решим за 6 месеца проблеми, трупани с векове, доведоха до разочарования. Защото правителството толкова се вторачи в Западните Балкани, че спря да вижда какво се случва по на запад от Западните Балкани. Изтървахме важни европейски процеси като катастрофата с нашите превозвачи, които зрееха през това време“, заяви Радев и посочи, че европейската интеграция на Западните Балкани не трябва да става за сметка на българският национален интерес, история и идентичност.

Предложението на министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за нов тип боен самолет – изтребител F-16, е експертно. Това лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по бТВ . Той обясни, че предстои да започне съгласувателна процедура, която ще продължи около 14 дни и на следващото заседание на Министерски съвет ще се вземе решение.

Очаквам в рамките на януари месец този дебат да бъде приключен в рамките на българския парламент. Изборът за F-16 е най-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните-членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния, Турция са с F-16”, каза Цветанов.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ посочи, че в Чехия и Унгария също са предпочели F-16 пред „Грипен”.

„За тях президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере „Грипен” и да елиминира всички останали”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Тази седмица държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание промените в Наказателния кодекс, свързани с отлагането до 48 часа за уведомяване при задържане на лице. Цветанов каза, че те се налагат заради европейски разпоредби.

"Локхийд Мартин" приветства внасянето за разглеждане от Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ. Това се казва в изявление на компанията.

Ето пълния текст на изявлението:

"Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО. За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като "Локхийд Мартин" ще донесе много ползи. Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор.

"Локхийд Марти" се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители. Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката", се посочва в изявлението на "Локхийд Мартин".

„2014 г. след терористичния акт в Париж всичките европейски държави приеха тази директива. От 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни. Никъде не се говори за „таен арест”. От самото начало на задържането непълнолетният има възможност да се възползва от правна защита. Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези роднини да не бъдат уведомени за задържането на лицето?”, посочи Цветанов. 

Редактор: Виолета Русенова Източник: БГНЕС, dariknews.bg, бТВ 

Добавете Вашия коментар

TOP