Румен Радев: Шипка е капитал от исторически достойнства

03 Март 2018 | 14:02
0 коментара
Политика

Двама патриарси, президент, председател на парламент и министър на отбраната, както и всичките 15 митрополити на духовни епархии на Българската православна църква в страната почитат паметта на загиналите за българското Освобождение воини и опълченци, по време на тазгодишните юбилейни чествания, посветени на 140 годишнина от освобождението на България от турско робство. 

Домакин на националните чествания е Община Казанлък.
 
Събрали сме се на този чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега на св. Никола, Околчица, Орлово гнездо, лежат костите на героите, след 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но с тези кости е съградено скелето на българската и руската бойна слава. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС, в словото си на връх Шипка.
 
Шипка е капитал от исторически достойнства, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас – потомците и който ние не бива да подменяме. През годините на августовските жеги и мартенските виелици вие бяхте тук, защото вие знаехте, че с вашето присъствие с вашата почит, ние скрепяваме историческата истина, защото вие млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана, заяви Радев.
 
Благодаря на Негово Светейшество Неофит - патриарх на България и митрополит Софийски и на Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата. Да живее България!, завърши словото си президентът.
 
Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея на връх Шипка.

"Дарик"


 

 

Добавете Вашия коментар

TOP