Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайна вечеря

19 Май 2019 | 15:30
0 коментара
Общество

Коментарът на премиера Бойко Борисов за консултациите при президента Румен Радев за избор на нов главен прокурор бил "изкуствена драма", коментира пред журналисти в Благоевград държавният глава.

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор", допълни Радев. "Обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", допълни той.

По повод преговорите за закупуване на изтребители, той се надявал "правителството в стремежа си да намали цената, да не посяга на целостта на пакета и способностите, защото това ще обезсмисли целия проект".

Според него трудно дори можело да се говори за преговори. "След като правителството и Народното събрание задраскаха състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно може да говорим за преговори. Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори", допълни той. Твърди, че се неясни условията и за индустриално сътрудничество и офсет. "Мисля, че в този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи", каза държавният глава.

В Благоевград той бе гост на церемонията по дипломирането на 25-ия випуск в Американския университет. "Вярвам, че младите хора от десетки държави, които избраха за свое семейство Американския университет и приеха красивия Благоевград за свой втори дом, ще бъдат пример за своето и за следващите полокения", поздрави абсолвентите държавният глава, като част от приветствието си произнесе на английски език.

На церемонията по дипломиране на 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри, присъстваха княгиня Мария Луиза, Елена Поптодорова и др. Почетен оратор бе министърът на икономическото развитие на Косово Валдрин Лука, който е завършил АУБ през 2005 г.

Предприемачът, възпитаник на АУБ, Елвин Гури получи специалната награда на княгиня Мария-Луиза Почетното звание "Доктор хонорис кауза" пък бе присъдено на световноизвестния учен проф. Минко Балкански.

Добавете Вашия коментар

TOP