Румен Порожанов: 365 млрд. евро ще е бюджетът за Общата селскостопанска политика

31 Май 2018 | 20:59
0 коментара
Политика

След редуцирането се очаква бюджетът за Общата селскостопанска политика да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб - за директни плащания. За втория стълб средствата са 78.8 млрд. евро - за развитие на селските райони. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Порожанов даде разяснения пред депутатите относно общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 г. „Европейската комисия предвижда намаления от 5% на общия бюджет. Същото е и намалението на бюджета за кохезионна политика. За това, че бюджетът беше намален само с 5%, ЕК направи много сериозен пакет в приходната част. Първи и основен приход са вноските от страните членки. Вноската сега е 11.4% за всяка една страна“, разясни министър Порожанов.

Той допълни, че се отчитат намаления на директните плащания с 0,7%, с изключение на Прибалтийските държави, където има увеличение с 4%, а причината за това е са критично ниските нива на директни плащания до този момент.

„В края на седмицата се очаква да се представят законодателните предложения по Общата селскостопанска политика. Работихме активно с ЕК да предоставим заключенията си. Няма съществени различия в позициите на ЕП и страните членки каква да бъде структурата и приоритетите в политиката. Оптимисти сме, че предлаганото законодателство, ще бъде одобрено от всички страни членки“, допълни земеделският министър. Според него общата селскостопанска политика на Съюза трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана, защото земеделието е основен отрасъл на икономиката. Становище в дебата взе и председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева, която увери, че българският земеделец може да разчита на запазване на нивата на подкрепа.

Според нея обвързаната подкрепа е един от най-важните елементи на земеделието, а след преговорите на правителството тя ще се запази.

„Можем да отчетем изключително успешно Председателство в областта на земеделието и да поздравим министъра за това“, смята Десислава Танева.

От БСП пък призоваха за страната ни през следващите години да има по ясна визия за запазване на интересите на земеделските стопани. "Важна е стратегическата рамка. Това е изключително важен документ, който трябва да бъде реализиран, представен и защитен, за да може да се види визията за развитието на земеделието“, заяви народният представител Светла Бъчварова. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP