Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи. Предлагат се популистки промени в законите с цел някои партии отново да се преборят за четирите процента

24 Април 2018 | 14:16
0 коментара
Политика

Мисля, че този формат на мнозинство няма да издържи. Той тръгна с обещанието „във всяко село полицай“, което стана всеобща мантра, но в момента все още има 3000 души недокомплект в МВР и на практика продължаваме да лъжем обществото как ще сложим във всяко село униформен. Тази лъжа идва в повече на гражданите. Това заяви в ефира на „България он еър“ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Тезата му бе формирана след като той бе призован да коментира поредното спорно предложение за промяна в законодателството от страна на част от коалиционните партньори в управлението, които поискаха либерализиране на забраната за тютюнопушене. „Аз мисля, че в момента, от гледна точка на неподготвеността на една част от политическите играчи, по-скоро заинтересовани от такива популистки предложения за промени в закона, са част от хората, които управляват държавата. Този пример с тютюнопушенето, той е еманация на зловредието в политиката. Случват се и убийства, да ги разрешим ли? Проституцията продължаваме да я виждаме, за съжаление, по пътните артерии в страната, да я легализираме ли? Наркотици се употребяват, да ги легализираме ли? Така че този подход - да предложим нещо само за да се харесаме на една група хора в опит да си гарантираме четирите процента на изборите, е дълбоко вреден за държавата“, посочи той.

Според Петков битката между институциите, особено изострянето на отношенията между ГЕРБ и  президента, е изключително опасна за България и отново е индикация за усещането на управляващите за предстоящ пореден провал, последван от нови извънредни избори. "Институционалната битка не може да даде нищо добро за държавата и за самочувствието на нейните граждани. Четох декларацията на президента. Не мисля, че има човек в страната, който сериозно да мисли на тема излизане от ЕС и НАТО, това е абсурд. Още повече, че президентът Радев участва на няколко форума на НАТО, има срещи и в Брюксел с наши партньори. Така че зад такъв тип обвинения не виждам реална политическа обосновка. В тях обаче има едно усещане от страна на ГЕРБ за едно приближаващо разделяне с властта. Което води и до стремежа им да се опитат, образно казано, „да приберат“ всичко, което може да има в дясно, което е антируско настроено, което може да бъде ангажирано с концепцията за НАТО. Но ако оставим говоренето за НАТО само в устата на Цветан Цветанов, това ще бъде фатално и за самото НАТО“.

Добавете Вашия коментар

TOP