Румен Петков: Сега е момента българското европредседателство да заеме много активна позиция по възстановяването на диалога между Европа и Русия

23 Април 2018 | 17:14
0 коментара
Политика

България трябва заеме активна позиция по възстановяването на отношенията между Европа и Русия, след като дипломатическите отношения между тях вече се нормализираха. Това заяви в ефира на Нова телевизия членът на ИБ на АБВ Румен Петков.

Той припомни, че още преди около месец е оставил в медията писмо, в което се посочва, че ЕК и държавите, които си изтеглиха посланиците от Москва, впоследствие ще ги върнат по най-бързия начин в руската столица, заради това, че решението за тази мярка е взето прибързано и без представянето на каквито и да било доказателства, които да подкрепят тезата на Великобритания по скандала „Скрипал“.

„Цялостната нормализация е факт. Всички посланици бяха върнати в Москва. Но ако в Европа продължават с такива действия, зад които няма никакви аргументи и доказателства, ако продължаваме да се водим по правилото „един рече и друг ни каза“, светът нищо добро не го очаква. Аз съм написал това, което се случи, но не съм много горд с това нещо, защото първо ние, като общество, трябва да си дадем сметка, че като държава имаме възможността да кажем в Европейската комисия „стига“. И сега е момента българското европредседателство да заеме много активна позиция във възстановяването на диалога между Европа и Русия, защото това ни е нужно, ако наистина искаме да има ефективна борба с терора и престъпността“, посочи той. 

В

Встрани от темата Петков коментира и ареста на кмета на столичния квартал „Младост“, като за пореден път посочи, че прекалено и ненужно показния начин, по който бе извършена операцията дискредитира право-охранителната ни система, превръща уличените в корупционни практики лица едва ли не в герои и може да доведе до санкции за страната ни в Международния съд по правата на човека.  „От АБВ винаги сме били за крути мерки срещу корупцията, защото това е явление, което тероризира страната и обществото ни от десетилетия,  но при случая с ареста на  кметицата на „Младост” има няколко проблема. Първо - при стоварването на толкова жива сила на едно място, нормалният човек очаква да види там да арестуват, например, двете момчета, които излязоха от Софийския затвор, защото не излязоха, вярно, малко по-припряно, но не са точно избягали. Второ – четири часа да държат, който и да е по този начин, води до съответните негативи, защото видяхме, че в социалните мрежи дамата беше героизирана. Трето - десет дни вече това е основна тема в медиите и не говорим има ли корупция, а каква е технологията. Това показва, че нещо не е наред. Просто не се прави така. Не може десет дни да говорят всички не дали има корупционно действие, а как е проведена операцията”.

По отношение на новия антикорупционен орган Румен Петков заяви: „От АБВ предупреждавахме, че това е „Франкенщайн“, който рано или късно ще удари обществото. Все си мисля, че тази агенция след време ще обяви среща и на част от основателите си от парламента пред Спортната палата. Когато създаваш една мегаструктура, неконтролируема, с възможности да ползва СРС-та, които не подлежат на контрол от бюрото, „резултатите“ няма как да не закъснеят”.

По време на разговора в студиото на Нова телевизия Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с напрежението между президента Румен Радев и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, които си размениха остри реплики и обвинения след заседанието на КСНС. “Не мисля, че е сериозно да се мисли изобщо по темата, че България може да излезе от ЕС и НАТО. В случая Цветан Цветанов се държи като не добре реализиран служител на „Седмо управление на ДС“. Т.е. сега на Цветанов му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той, мине, не мине време, и се изцепи нещо. Толкова може. Кой нормален човек ще си помисли, че президента ни иска да изкарва България от ЕС и 

НАТО? Просто Цветанов не бива да бъде надценяван. Такава глупост в случая е могъл да сътвори, такава е сътворил. Обидно за държавата и институциите е да се разменят такива фрази. Също така - не може поради това, че мразиш президента да унизяваш и цялата президентска институция, като обявяваш например, че нищо не зависи от нея“.

„Според мен и президентът при последната размяна на реплики попреигра. Цветанов колко се е образовал във ВИФ е друг въпрос, но не е работа на президента да коментира такива неща“, завърши по темата Петков.

Добавете Вашия коментар

TOP