Румен Петков: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

19 Юли 2018 | 09:31
0 коментара
Политика

Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни липсват. Това заяви в ефира на bTV председателят на ПП АБВ Румен Петков и отправи предупреждение за повишен контрол по отношение на заплахата от африканска чума по свинете от Румъния.

„Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика. Това, което се вижда от кадрите и на телевизиите е, че животните са здрави”, каза Петков и добави, че подобни становища са изразили и ветеринарни специалисти. Освен, че такива предписания за масова евтаназия на животни при риск от зараза от чума няма, но и избиването на добитъка в Странджа започна дни преди да излязат лабораторни резултати от взетите проби, обясни председателят на ПП АБВ.

„Нито България, нито Европа реагираха адекватно в ситуацията. Това е нещо, за което трябва да се търси отговорност. Твърди се, че една четвърт от животните в този край са неидентифицирани”, коментира Румен Петков. Той припомни, че 700 огнища на болестта в Турция са били известни и по-рано, но темата от нашите власти е била неглижирана.

Румен Петков отново призова президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за заразата с чума по дребни преживни животни.

Добавете Вашия коментар

TOP