РС-Сандански определи 11 г. затвор на Д. Саботанов-Саботана за зверския побой над Байкото

17 Януари 2019 | 17:41
0 коментара
Криминално

С 11-годишна присъда след четири години съдебни заседания приключи делото срещу Димитър Саботанов, известен с прякора Саботана, за жестокия побой над Илиян Милушев-Байкото.

В съдебна зала председателят на Районен съд – Сандански Николинка Бузова призна Д. Саботанов за виновен за това, че на 27 март 2014 година около 17.00 ч. в Сандански, на ул. „Борис Сарафов”, в условия на опасен рецидив умишлено е причинил тежка телесна повреда на Илиян Милушев от Сандански, вследствие на което той е получил тежка черепно-мозъчна травма, контузия на слепоочна област, контузия на дясната мозъчна хемисфера, лява скула. Според експертизата на съдебни лекари състоянието на пострадалия Милушев е било с постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Освен осъдителната присъда 11 години лишаване от свобода, която трябва да изтърпи при строг режим, Д. Саботанов трябва да заплати и обезщетение в размер на 50 000 лева на пострадалия и 7200 лева имуществена вреда, адвокатските разноски по делото, разноските за експертизи и граждански иск. Присъдата не е окончателна, а подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Благоевград.

След постановяване на присъдата Д. Саботанов бе задържан с белезници и вкаран в следствения арест в РУ – Сандански.

Припомняме, че oколо 18:30 ч. на 27.07.2014 г. в Сандански 35-годишният Димитър Саботанов-Саботана спрял своя стар познайник, 32-г. Илиян Милушев-Байкото, който пътувал с кола по ул. „Борис Сарафов”. Байкото слязъл от колата, а Саботана започнал с юмруци и ритници да го налага, след това го наръгал с нож в ръката. Байкото паднал и лошо ранил главата си, изгубил съзнание. Илиян Милушев бе транспортиран по спешност за столичния институт „Пирогов” в безсъзнание с 2 кръвоизлива в главата.

След тежка операция в неврохирургия и няколко дни в кома Байкото е изведен от реанимация. Тогава пред близките си той заявил, че няма спомени да се е сблъсквал със Саботана, и се чудел защо е в болница. в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP