Розов булевард в Черниче, дървото на Юда пуска корени в евроселото

12 Април 2019 | 13:07
0 коментара
Любопитно

Много рози и розови дървета. Цял булевард. Само в Черниче! Дежа вю за всички на възраст 50+.

Тези, които помнят село Черниче с розовия булевард. Е пак ще е такъв. С рози и… розови дървета. Видяхте ли, че има нови фиданки по булеварда?

Вчера кметът и двама, трима помощници ги садиха. Посадиха 70 фиданки. Те са като това, розовото дърво при спирката в парка. Дървото, което цъфти преди да се е разлистило. Цъфти в розово, с нежни цветове. Това е дървото на Юда. Така е познат дървесният вид Див Рожков.

Познат е като дървото на Юда, защото, според преданията, на такова дърво се е обесил Юда, след като е предал Исус Христос.

Съвсем неслучайно фиданките са от такъв дървесен вид. Те са точно дървото на Юда, защото има символика. Фиданките са от всички в Черниче. Те са от парите, които миряни дариха, когато целунаха Богоявленския кръст от ръцете на късметлията на Йордановден тази година- Стоян Димов.

Засадени са вече 70 фиданки, ще пристигнат още 50. Те ще бъдат част от зеленото и красивото в село Черниче, заедно с новите 400 розови храста. Те ще обогатят цветната градина, която направиха в Черниче през есента с дарените 200 рози от приятел на Черниче- IT-спецът, който разработва игрите за андроидите.

„Момчето е местно, искаше да направи нещо за селото. Помогна ни с розите и каза, че пак ще помага, когато ни трябва нещо“, радва се кметът Георги Стефанов, че приятелят му от детинство не забравя родното село и помага, за да му е хубаво, когато се връща у дома.

И така – за озеленяване и разкрасяване са парите от Богоявленския кръст тази година. Събраните средства от късметлията на Йордановден, традиционно се даряват в Черниче за обществени дела.

Миналата година направиха спирките. Тази година решили с парите да вдигнат нависоко българското знаме за националния празник, на най-отгоре пилона да е белязан с християнския символ, кръста.

Общинският кмет Апостол Апостолов обаче прегърна идеята и им спестил парите.

Трибагреници нависоко с кръст, напомняме, бяха вдигнати на няколко места в общината за 3-ти март тази година. Така даренията от всички в Черниче, целунали светинята от Йордановден, трябвало да се ползват за друго благо дело.

„Послушахме по-големите, по-мъдрите. Всички на възраст над 50 години с носталгия си спомнят колко много рози е имало на булеварда в Черниче. Как всичко е било цветно и ухаело“, разказва кметът на село Черниче Георги Стефанов – как младите са решили да озеленяват и разкрасяват Черниче с даренията от Богоявление.

Късметлията от Йордановден, извадил кръста от студените води, не е задържал за себе си и стотинка от даровете, които оставили вярващите, целунали светинята.

Всичките пари са за обществени дела. Част от средствата дали за лечението на Лия от съседното село Полето.

Новите дървета и розови храсти в Черниче пускат корени само седмица, след като в Черниче с доброволен труд си освежиха пътната маркировка.

Добавете Вашия коментар

TOP