Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г., обвини настоящия държавен глава Румен Радев в зависимост от Русия. Плевнелиев предупреди, че България влиза в сериозно противопоставяне с Кремъл.

„За мен не са тайна зависимостите на българския държавен глава от Москва. В момента влизаме в едно много сериозно противопоставяне с Кремъл по отношение на два стратегически проекта, които са от геостратегическа важност за Русия. Ще има много сериозен сблъсък в България по тази тема”, коментира Румен Плевнелиев по NOVA.

„Единият е амбицията на правителството да станем член на еврозоната. В нея ще се случи новата вълна на интеграция. Същевременно се притеснявам, че държавният глава ще направи всичко възможно да се противопостави на този важен ход за България, от който в Кремъл ще ги заболи”, заяви Плевнелиев.

Той сравни Румен Радев с Путин, Орбан и Ердоган, които според бившия български президент също са популисти.

 „Диалогът и разбирателството, балансът между институциите е в основата на демокрацията. За съжаление президентът Радев е по-скоро един лидер на опозицията, отколкото президент. Той е популист – бори се за народната любов на всяка цена. От тази гледна точка неговата стратегия е добра за него, но е вредна за България”, смята Плевнелиев.

„Той си е направил добре сметката, че рейтингът на Народното събрание е много малък - около 15%. Следователно едни други 85% от обществото не одобряват действията на народните избраници. Радев громи Народното събрание още от ден първи, когато ги обиди”, каза Плевнелиев.

Според него „президентът е президент на всички българи. Той не може да бъде алтернатива на правителството. Това е противоконституционно”.  Плевнелиев уточни, че държавният глава може да е коректив, но при условие, че тези му действия не са системни.

Бившият президент сподели, че е изключително притеснен от битката между Борисов и Радев.

„Защо трябва да е битка между президента и премиера. Защо не трябва да си помагат, от което България много ще спечели. Бъдейки различни, но по определени неща поне да работят заедно”, каза Плевнелиев. „Една демокрация се развива тогава, когато институции вървят на преден план, а не егото и личностите”.

„Може би към края на мандата му, когато ще ври и кипи в България и Европейския съюз, той ще покаже каква е неговата битка”, посочи Плевнелиев за настоящия президент.

По отношение на казуса с Унгария, срещу която започна процедура по член 7 от договора за ЕС, Плевнелиев подчерта, че унгарският премиер Виктор Орбан, „не е нашият съюзник по всички други въпроси, с изключение на миграцията”.

Като бивш министър на регионалното развитие Плевнелие коментира и оставките в кабинета след катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души.

„Всеки един министър трябва да носи в джоба си оставката. Това да бъдеш в правителството е екипна игра. За мен е много важно новият регионален министър да влезе моментално и да провери кой е проектантът на този критичен участък. Да се види спазен ли е проектът, направен ли е ремонтът както трябва. Да се санкционират всички по веригата”, каза Плевнелиев.

Според него, ако се окаже, че става въпрос за технически проблем, новият министър трябва драстично да промени договорите за строителство и да има много по-големи наказания.

„Задачата на министъра оттук нататък е също така да погледне не само към Своге. Най-вероятно има още стотици такива критични участъци от националната пътна мрежа. Точно там трябва да се фокусират действията и да се направят нови проекти, ако се налага”, смята Плевнелиев.

„По мое време констатирахме, че независим контрол от страна на Пътната агенция върху случващото се по българските пътища няма. Ние започнахме да изграждаме това от нулата”, допълни Росен Плевнелиев.