Ромският лидер Цветелин Кънчев: Баба ми даде 1,5 млн. лв. на Ванга

15 Февруари 2019 | 13:42
0 коментара
Любопитно

"Баба ми дари 1,5 милиона лева на баба Ванга, не съм ги дал аз. Аз просто занесох парите, тъй като пророчицата се обади вкъщи и каза на баба ми, че й трябват пари за градежа на църква."

Така обори пред "България Днес" поредната спекулация по свой адрес за баба Ванга ромският лидер Цветелин Кънчев.

Повод за коментара на бившия червен депутат бе спекулация с името му в хитовия филм за пророчицата, който се завъртя в Русия. В него се твърди, че ромският лидер дарил 1,5 милиона долара на баба Ванга, за да изцери дъщеря си от безплодие.

"Ха-ха-ха, ама кога успяха да се побългарят тези руснаци с такива фалшиви новини?! Каква интерпретация! Че каква дъщеря, какво безплодие, аз имам четири момчета. Дарил съм такава сума наистина, но в лева, и то заради бабите ми, които бяха големи приятелки с Ванга, особено едната", смее се Кънчев.

Шефът на "Евророма" признава, че баба Ванга често се обаждала по телефона в дома му, за да си побъбри с приятелките си.

"Звънне баба Ванга и се чува: "Ей, какво правиш, вещице?". Това към баба. Ама големи приятелки бяха, но така си се наричаха помежду си - "вещици". Та един ден се обажда тя вкъщи и пак така казва на баба: "Вещице, какво правиш? Събирам пари, за да изградим църква, дарения." Дадоха ми тогава парите и ги занесох на баба Ванга, това е", разказва с усмивка ромският лидер.

След което видял и с очите си как с дарението и още благодетели църквата "Света Петка" в Рупите става реалност. Иконостаса дарява Невена Коканова, а Светлин Русев изрисува храма. Стотици даряват хиляди левове, но се говори, че най-голямата сума наистина е дал Цветелин Кънчев. Или, както той поправя всеки - баба му. "Бях и на откриването на храма, как иначе", потвърждава ромският лидер. Баба му Станка е една от най-близките на Ванга и доживява до дълбока старост с неизменната цигара в ръка, разбъбря се ромският лидер. "Пушачка бе от 14-годишна възраст и казваше така: "Болестите идват от главата, не от цигарите", припомня си Кънчев. В офиса си той държи години наред портрет на пророчицата и първа приятелка на баба му.

"Имаме много документи за официални дарения, но за такава голяма сума не. Не съм и чувал за Цветелин Кънчев, но не е изключено да има наистина дарение от него на тази стойност - стотици хора даваха на добра воля и са идвали по собствено желание с пари на ръка." Това разказа за "България Днес" шефът на фондация "Ванга" Иван Драмов. По думите му за самостоятелните дарения отчет не е имало как да се води, а документацията за финансирането на църквата покрива само част от сумите, предоставени за храма.

"Те не включват парите, които хората са носели на баба Ванга, Бог да я прости, ако не беше тя, нямаше да я има тази прекрасна църква. Така казваше тя - това да остане след мен, това е достатъчно. Благодарим на всички дарители", поясни още Драмов.

Събрали 9 500 000 лв. за църквата

"Общото дарение за църквата "Света Петка" в Рупите е било 9,5 млн. лв., или в днешни пари около 2 млн. лв. Наистина най-голямото дарение бе на Цветелин Кънчев." Това разказа бившият вече председател на контролния съвет към фондация "Ванга" Ангел Манчев.

"Тези 9,5 млн. лв., които сега са около 2 млн. лева, платихме на фирмата на бившия директор на Домостроителния комбинат в Благоевград Кочо Ангов за строежа на църквата на Ванга в Рупите. Най-голямото парично дарение направи Цветелин Кънчев - 1 500 000 лева. Магда Добермайер, която е омъжена в Австрия, внесе на няколко пъти 740 000 лева. Невена Коканова дари иконостаса, много фирми дариха строителни материали и така две години след началото на строежа през 1994 година църквата беше построена", разказва Манчев.

Добавете Вашия коментар

TOP