Роми масово изсичат плодните дръвчета в лозята над Благоевград в местността Орлова чука и землището на с. Делвино

25 Февруари 2019 | 17:54
1 коментара
Общество

Роми масово изсичат плодните дръвчета в лозята над Благоевград в местността Орлова чука и землището на с. Делвино. Каруци, натоварени с дървета от баирите към махалата, са обичайна гледка през почивните дни в последните седмици.

Сред поредните изпищели са семейството на Даниела и Блаже Лазарови, които имат животновъдна ферма в района. Пет дръвчета в лозето им са били отсечени в близките дни. Овошките били около някогашната виличка, от която също заради набези на крадци са останали само стените и покривът.

„Не бях идвал насам в последния месец и вчера като видях какво е направено, дъхът ми спря“, показва дънерите на четири череши и една круша Блаже Лазаров.

„От години гората, овошките и лозята на хората се изсичат, но никой не реагира и не се взимат никакви мерки. Десетки сигнали са подавани в полицията, но никой не може да спре циганските набези. Безсилни сме, защото нито държавата, нито общината предприемат нещо да се спре тая поголовна сеч и кражби“, гневи се Даниела Лазарова. „Вече сме обезверени, че някой може, и по-точно, че иска да се справи, затова и все по-рядко се подават сигнали. На всички ни е ясно, че повече нерви изхабява жалбоподателят, а за извършителя, ако изобщо го открият, последствия няма никакви. Дръвчетата ни бяха на 15-ина години. Това е последната череша – показва Даниела овошката. – Оставили са я само защото около нея има къпинак и не са могли да я достигнат, без да се одерат, но за сметка на това са отсекли всички по-дебели клони, до които са се добрали. През есента съседи от къщите в Мацански андък няколко пъти подаваха сигнали, че бракониерски се секат орехи от частни имоти, но никоя власт не реагира. И снимки пращаха, но реакцията беше нулева. Е, за каква държава говорим?! Държава, която закриля престъпниците и е безсилна пред циганските набези!“, ядосва се жената.

На метри под опустошеното им лозе има ферма за животни с немалко кучета. Стопанинът Ивайло Сергеев-Бебето разкри, че видял кой отсякъл дръвчетата им. „Пухо му викат, българското име не му го знам. Под водоема живее. Преди може да има 20-ина дни беше, тогава ходех на работа. Прибрах се и тамън стоката почнах да си оправям, и чух резачката. Отидох и му викам да се маха, че лозето е на Блаже. Сам си беше. И Шишо много пъти съм го гонил с магарето му, но той само дъб реже нагоре. Аз що да им кажа на хората?! Тоя на Блаже на местото го изгоних, ама на Шишо нищо не мога да кажа! Да си загради Блажката местото и да пусне две кучета, синът му има хубави пазачи“, нарежда Ивайло. Признава, че не предупредил Лазарови, защото точно тогава били скарани.

Странното е, че точно тяхното лозе е заградено, наоколо почти всички са изоставени и без огради и е нелогично бракониери да се мъчат да секат и изнасят дървета през оградата, като могат да не си създават допълнителни затруднения.

Преди време при акция на горските в същия район над Благоевград инж. Костадин Мадолев-Рампата бе нападнат с камъни от хлапета, докато чакаше подкрепление от полицията. При залавяне на циганска каруца с незаконен дървен материал възрастните се бяха разбягали, а малчуганите изсипаха дъжд от камъни върху служителя на Горското и само по щастлива случайност той се отърва без сериозно нараняване.

Потърпевшите Даниела и Блаже Лазарови все пак ще подадат жалба в полицията тази седмица, макар и вероятността да се разкрият и заловят нарушителите да е минимална.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

Асен Фаунов публикува:
26 Февруари 2019 | 11:47
МММ, нали трябва да се използуват екологични материали...

Добавете Вашия коментар

TOP