Родопският певец Николай Славеев доведе 12 гайдари на сватбата на кмета на Белица Р. Ревански и изгората му Саня

09 Юли 2018 | 17:01
1 коментара
Любопитно

Кампания за парламентарни избори 2009 г. В хотелски комплекс на Огняновските минерални бани лидерът на ДПС Ахмед Доган е събрал актива на партията.

В последния момент в залата влиза активистът на младежкото ДПС Радослав Ревански.

До последно е тичал по организационни въпроси около изборите. Оглежда се, вижда свободен стол и сяда. До него е много красиво момиче. Попитал шепнешком дали е от групата, която идва с д-р Доган от София, тя отговорила: “Не.”

“На секундата си казах: “Това е жена ми!”. Сигурно няма да повярвате, но това беше първата ми мисъл. Не разбрах, че тя и момичето до нея са дъщери на собственика на хотела”, спомня си днес кметът на Белица Радослав Ревански.

9 г. по-късно красивата Саня вече е негова съпруга.

На 30 юни Саня Чаталбашева и кметът Радослав Ревански вдигнаха стилна сватба в столичния хотел “Маринела”. Кумуваха им синът на Ахмед Доган – Демир, и сестрата на булката – Ани Чаталбашева.

Над 450 гости уважиха празника на младоженците. Повече от половината са били по покана на младоженеца. На тържеството дошли цялата парламентарна група на ДПС начело с лидера Мустафа Карадайъ, кметове на ДПС, заместниците на Ревански и други управници.

Младоженецът води сватбеното хоро с българското знаме в ръка.

По женска линия гостите освен роднините били повече бизнес партньори на семейство Албена и Росен Чаталбашеви. Многобройна била и групата на младежите – приятели на Саня и Радослав.

“Моите роднини бяха предупредени да идват по един от семейство, защото няма как да събера всички. Не намерихме по-голям ресторант”, казва кметът на малката планинска община.

Веселбата продължила до 6 сутринта на следващия ден. Булката сменил 3 красиви рокли, купени от Гърция и България.

Ревански не изневерил на обичта си към българските традиции и с приятели и оркестър отишъл в дома на любимата си, за да я вземе. Не минало без даване на откуп, а на вратата шаферките здраво се запънали, преди да го пуснат. С кума Демир обаче успели да “подкупят” момичетата и успешно стигнали до Саня.

Първото хоро в ресторанта повел младоженецът с българското знаме в ръка. Имало музика за всеки вкус.

Специално било участието на родопския певец Николай Славеев, който довел 12 гайдари. Изпълнителят на автентични народни песни е близък с бащата на булката, а самата тя като малка е била шаферка на сватбата на Славея на Родопите.

Тъстът Росен Чаталбашев черпил с вина и ракии от винпрома, на който е съсобственик.

Седмица по-рано Ревански подписаха граждански брак в Белица в присъствието на цялата общинска администрация. Преди подписването младоженците бяха посрещнати с народен обичай, а шафери бяха близнаците Димитър и София Причкапови, внуци на бившия кмет на Благоевград Лазар Причкапов. Пожеланието бе първите деца на новото семейство да са близнаци.

“Ако имаме избор, и двамата бихме искали момченца и дано бог ни дари с деца”, казва Ревански. От близо 3 г. той е щастлив чичо на малкия Демир – син на брат му. Детето е кръстено на Демир Доган.

Съпругата Саня, която е икономист, доскоро е работила в министерството на земеделието, но вече е напуснала и ще помага в хотелиерския бизнес на родителите си в Лещен и Огняново.

“Семейните задължения няма да ми пречат да си върша работата. Ще изпълня това, което съм обещал. Саня много обича да пътува. Аз също, но съм я предупредил, че няма да отсъствам от работа – хората очакват от мен да им разрешавам проблемите и ме търсят”, казва кметът, който е на 33 г.

Радослав е роден в с. Бабяк и завършва гимназия в Белица. Пълен отличник на випуска и знаменосец. После се дипломира като правист в ЮЗУ “Неофит Рилски”. Политическата му кариера тръгва от младежката организация на ДПС. На форум прави силно изказване. Като го чул, Ахмед Доган казал: “Това момче го вземаме в централата.”

Така 7 г. Ревански е юрист в централата на ДПС в София. През това време минава допълнителни обучения в Българско училище за политика “Димитър Паница”, Световния форум по демокрация в Страсбург и др. Парламентарен секретар е на Министерството на младежта и спорта в правителството на Пламен Орешарски. На местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет на родната община. Печели убедително на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ.

Покрай работата си в централата на партията се запознава и с Демир Доган и двамата са близки приятели.

Ден след сватбата Радослав се връща в Белица, за да инспектира как върви поредният ремонт. Лично следи изпълнението на всички проекти. Той е един от успешните управници – само за 3 г. успя да преобрази малката община с около 11 хил. жители, като привлече 16 млн. лева инвестиции

Наскоро в града гостувала заради представяне на книга говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, която не скрила възхищението си от Белица.

Младият и амбициозен кмет възстанови зимния спортен празник на Семково, празник на традиционните ястия, занаяти и обичаи, масовия мечи крос, футболни турнири. Общината вече не е замряла, а е жива и проявите следват една след друга. Ревански организира и дни на Мароко в Белица, а амбицията му е да вдъхне нов живот и на курорта Семково, така че районът да стане атрактивна туристическа дестинация.

Осигурил е безплатна топла храна за 500 души всеки ден, която се носи по домовете.

Като община със смесено население всички отбелязват с общи тържества както Коледа и Великден, така Рамазан Байрам и други мюсюлмански празници. Всяка година кметът дава ифтар за християни и мюсюлмани. При откриването на нови обекти кани до себе си и ходжа, и свещеник.

Засега не мисли да се отказва от политиката и кметуването, за да се включи в семейния бизнес на тъста. “Не е вярно, че политиката е мръсна работа. За мен политиката прави от боклуците по-големи боклуци, а от добрите – по-добри хора. Аз съм от вторите и затова продължавам напред, за да оставя нещо след себе си. Да докажа, че може една малка община да е важна и значима, да се развие и хората да живеят по-добре”, казва младият управник.

Опитът в централата на ДПС му помага, защото се е научил кога и на коя врата в София да почука, за да му отпуснат пари за поредния инфраструктурен проект. Известен е и с участието си в благотворителни каузи. Дарява лични средства, с лични пари е ремонтирал и кабинета си.

“Аз съм родолюбец. Не забравям откъде съм тръгнал. Не деля хората според религията. Разбирам се и с всички партии, успявам да ги убедя в каузи, полезни за хората”, допълва кметът.

Източник: 24 часа

Добавени коментари

Беличенка публикува:
09 Юли 2018 | 23:46
Чьос ниеден земи да оправиш градо и улиците. Напреи работни места за младежта. Опреи пате за мечките. Напреи Тоо град убав. Опреи поликлиниката. Щее ми се фалиш тука колко иляди за сватба си фърлил па народо ти мизерува. Смешен и жалък шут.

Добавете Вашия коментар

TOP