Родното място на Преподобна Стойна - Златолист посреща туристите с разбит път, пресъхнали чешми и без контейнери

06 Октомври 2017 | 13:05
0 коментара
Общество

Село Златолист през последните години се превръща във все по-посещавана туристическа дестинация. Многобройните посетители обаче, са посрещнати от разбит и осеян с дупки път, пресъхнали чешми и боклуци по улиците.

За проблемите от години сигнализират туристи и местните жители. Обект на вниманието на туристите е черквата "Свети Георги", в която е живяла Преподобна Стойна, смятана за предшественичка на Ванга.

От община Сандански обясниха, че за ремонт на пътната отсечка са необходими 6 милиона лева, които общината няма. Затова са кандидатствали с проект по Програмата за развитие на селските райони.

Шансовете обаче засега са минимални.

От фонд "Земеделие" отговориха, че проектът за ремонт на общинския път Катунци – Златолист е получил 44 точки, а към настоящия момент се разглеждат заявления за подпомагане с минимум 55 точки.

Според кметът на град Сандански Кирил Котев, водопровод за селото ще се опитат да изградят сами, но това може да стане през следващата година.

Контейнер за смет е поставен само на едно място - до храма, тъй като в Златолист има твърде малко жители. Така вместо да развива туризъм, селото все повече обезлюдява, а къщите се рушат.

.

 

Добавете Вашия коментар

TOP