Родителите скочиха! Няма да пуснат децата си на училище!

28 Април 2020 | 12:44
0 коментара
Общество

Изключително остра реакция и отпор от родители, след като вчера стана ясна идеята за връщане в училище на децата от 7-ми и 12-и клас.

Появи се и петиция за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година, в която родителите се надяват, че правителството и щабът ще поставят "на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната".

Ето целия текст на петицията:

До

Г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България

Г-н Красимир Вълчев – министър на обазованието и науката

Г-н Кирил Ананиев министър на здравеопазването

Генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и председател на НОЩ

Уважаеми господа,

Като родители на деца в училищна възраст сме силно разтревожени от обсъжданата възможност децата ни да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от COVID-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни. А и не само тях, а още няколко групи в обществото - родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство.

Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.

Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.

Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно.

Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение, обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия.

Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли, практически обрича децата на заразяване.

Впредвид гореизброените факти Ви призоваваме към следните решения:

1.Учебната година да завърши с дистанционно обучение.

2.Учениците от VII-ми и XII-ти клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната.

Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия до тук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите за овладяване на пандемията и защита на населението.

С уважение: граждани на Република България

Междувременно се появиха снимки на първокласници от Китай, тръгнали отново на училище. Всички те носят специално създадени шапки, които им помагат да спазват правилната социална дистанция. Вижте как го правят там. Това възможно ли е в България? И необходимо ли е?

Добавете Вашия коментар

TOP