Родители ползват детегледачки с пари от Европа

27 Март 2018 | 12:14
0 коментара
Общество

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост”, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

В периода 26 март – 20 април 2018 г. родители на деца до 5-годишна възраст могат да подават заявления за осигуряване на детегледач в поделенията на Агенция по заетостта в цялата страна.

Проект „Родители в заетост“ е съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите с деца до 5 години за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на малки деца.

Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения. Родителите, които могат да се възползват от услугата по проекта трябва да бъдат от следните две групи:

-      родители, които имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети/ самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

-      родители, които са безработни.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете от 0 до 5 години и имат осигурено работно място, не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете.

След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Добавете Вашия коментар

TOP