Родители на третокласници от ОУ „Н. Вапцаров” в Петрич влязоха в скандал заради сблъсъци между децата им

24 Октомври 2017 | 22:12
0 коментара
Общество

Ученик в трети клас в ОУ „Никола Вапцаров” в Петрич е подложен на стрес от родителите на негова съученичка. Майката на момичето е учител по английски език в същото училище и в момента е в отпуск в майчинство, това твърди пред „Струма“ майката на третокласника Мария Таушанова, която добави, че това е поредният инцидент с нейното момче, заради което тя взела лично решение да даде гласност на проблема и е готова да подаде жалби до всички възможни институции, които имат отношение към образованието. Ето какво разказа Мария Таушанова:

„Милена Ангова е майката на съученичката на моя син, с която са проблемите. Тя е учителка по английски език в същото училище, но в момента е в майчинство, както съм в майчинство и аз. Но миналата година бе все още на работа, когато стана първият инцидент със сина ми. И тя явно си мисли, че някой и дава правомощия да стресира детето ми. Вторият инцидент с детето ми стана в четвъртък, 19 октомври, по време на междучасие. Топка, с която си играят учениците, попада в ръцете на сина ми, а  Василена е започнала да крещи и вика защо той е взел топката. Синът ми хвърлил топката и след минути в двора на училището  пристигнал бащата на момичето. Той започва да се саморазправя с Иван, като му заявява, че ако още един път се случи това, не знае какво го очаква. Тогава синът ми звъннал на баща си, който е в чужбина, а после и на мен. Прибра се у дома с рани по устата от силния стрес. Същия ден отидох в училището. Първо срещнах въпросната ученичка Василена, казах й да извика баща си и да се разберем. Пред мен тя не се обади на баща си. След това му е звъннала. Пристигна зам. директорът на училището. И бях помолена да се кача в кабинета на директора Живко Тулевски. В присъствието на зам. директора, възпитателката г-жа Кочева и класния на сина ми Владимир Лазаров ми се заявява, че синът ми е проблемно дете. Вместо да се говори за инцидента, те ми заявяват, че той е проблемен. Изкараха сина ми, че създава проблеми в училището. Убедена съм, че като колеги на учителката по английски език те ще я защитят. Но няма да позволя това да бъде за сметка на възпитанието и развитието на моето дете и то да бъде стресирано в училище. Няма да преместя детото си в друго училище, защото това ще е пореден психически стрес за него. Той ще остане да учи тук. Ще поддам сигнал в община Петрич, до кмета Димитър Бръчков, устно съм уведомила директора на дирекция „Образование” Нина Попова. Освен това ще подам жалба до РИО на МОН в Благоевград, до министъра на образованието, до комисията по образование в Народното събрание, готова съм да уведомя и премиера на РБългария Бойко Борисов за психическия тормоз, на който е подложен синът ми. Ще настоявам да се промени законът за образованието и директорите на училища, детски градини и социални домове да са с мандат до 3 или 5 години, а не вечни директори до пенсионирането си.

Първият инцидент бе преди година, синът ми Иван на стълбите в училището по време на междучасие е блъснал Василена. Тогава майка й, учителка Милена Ангова, го хваща за шията и го раздрусва, като му заявява: „Ако се случи още един път, ще видиш!”. Оттогава моят син отключи здравословен проблем с уринирането. Един месец ходихме по лекари, които констатираха, че детето ми няма медицински проблем, а е на психическа основа. Говорих със сина си и той ми разказа какво се е случило в училище. Тогава отидох при директора Живко Тулевски, но останах недоволна от разговора, тъй като разбрах, че защитава колежката си М. Ангова. Останах неудовлетворена от отговорите му. Той и колегите му защитават своята колежка Ангова със зъби и нокти. Опитаха се да изкарат, че моето дете е най-лошото в това училище. Вярвам в институциите и не може в 21 век да си мълчим от страх”, обяви Мария Таушанова.

Директорът на училището Живко Тулевски се съгласи да коментира проблема, възникнал между третокласниците Иван и Василена. „С Иван и Василена ще работи психологът в училището Величка Митова. Проблемът с учениците е повече реакция от страна на родителите им вследствие на детска закачка. Майката на Василена е освободена от работа от миналата година след изтичане на трудовия й договор. И не става въпрос за защитаване или заставане на позиция в подкрепа на наш колега. Конкретно за инцидента – да, разбрах, че преди дни е станало детско спречкване, изразяващо се в пръскане с вода между Иван и Василена. Василена е позвънила на баща си и той е дошъл в двора на училището. Възпитателят не го е видял. Бащата отишъл директно при Иван и му направил забележка да не се повтаря отново това. След това възпитателката се е намесила и е прекъснала разговора между възрастния родител и нашия ученик. Същия ден Иван се е обадил на майка си, която е дошла в училището. И тя по същия начин е искала да направи забележка на момичето. Отива към Василена и през това време е спряна от охраната и аз пристигнах на мястото. Това става в 13.00 ч. между двете смени. За съжаление, разправията става между двамата родители, и то пред очите на много деца от училището.  Опитахме се да укротим родителите. Първите ми думи бяха към охраната дали са извикали полиция. Но те ми казаха, че няма физически контакт между родителите и децата. И разговорът продължи в кабинета, където се качаха и двамата. Не успяхме да ги укротим до край. В последния работен ден, петък, бе направена проверка от директора на дирекция „Образование” в община Петрич. Извикани бяха родителите и те дадоха съгласие и с Иван, и с Василена да започне да работи психологът към училището. Досега не сме имали агресия от страна на родител към ученик. По време на първия инцидент между Иван и Василена преди година тогава майката на Иван отказа да работи психолог със сина й”, каза директорът Ж. Тулевски.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP