Ресторантьори и хотелиери от Банско: За 8 декември студентите търсят евтини стаи и механа с меню, богато на алкохол

15 Ноември 2016 | 22:04
0 коментара
Бизнес
Ресторантьори и хотелиери от Банско: За 8 декември студентите търсят евтини стаи и механа с меню, богато на алкохол

По-малко от месец до студентския празник, а в Банско според хотелиери и ресторантьори все още има доста свободни места. На този етап са повече запитванията, отколкото реалните резервации. Предположенията на бранша са, че масовите резервации, типично по български, ще станат към края на ноември и началото на декември.

„Има резервации, туроператорите продължават да се обаждат за по-големи групи, но от разговорите ми с колеги разбирам, че все още има доста свободни места. Моите наблюдения са, че в сравнение с по-предишни години интересът към Банско е по-малък. През последните години в държавата като цяло, включително и на Черноморието, се предлагат дъмпинги на атрактивни цени и често студентите остават излъгани. Най-напред им се обещават много ниски цени, студентите отиват там и виждат, че няма нищо от това, което им се обещава за тази цени”, каза собственичката на хотел в Банско Янка Рахова.

Хотелиерите и ресторантьорите в курорта нямат притеснения, че обектите им ще останат празни, но не са и сигурни, че ще успеят да ги запълнят на 100%. Предпочитанията на студентите са комплексът да има СПА и пакетната цена да бъде по-ниска, повечето запитвания са за престой с две нощувки и по-малко за три. Цената за две нощувки с официалната вечеря в по-нискокатегорийните хотели - като семейните и къщите за гости, варира между 65 и 70 лв. с включена празнична вечеря, а в три- и четиризвездните хотели цената тръгва от 90-100 лв. и нагоре в зависимост от екстрите, които се предлагат.

Най-голямо остава търсенето в къщите за гости и частните квартири заради по-достъпната цена, където тя варира между 15 и 25 лв. за нощувка на човек. Студентите, предпочели този тип места за настаняване, празнуват извън обекта, като най-предпочитани си остават механите.

„Има интерес, резервациите все още продължават. Цената на официалната вечеря е почти същата като миналата година и варира между 30 и 40 лв. на човек. Всеки си определя цената в зависимост от менюто. При нас специално е 30 лв. Относно артикулите, които са включени в него, студентите нямат претенции. По-важен е купонът и да има разнообразие на алкохолни напитки”, каза Елена Янчовичина, собственик на механа в центъра на Банско.

Почти няма търсене в луксозните хотели в курорта - тези от категорията на пет звезди. Въпреки промоционалните пакетни цени според хотелиерите бюджетът на студентите е много под това, което те са обявили.

„При нас няма много резервации за студентския празник. Ние сме петзвезден хотел, държим на цена и затова резервациите са малко. Аз и не очаквам много, защото ние не можем да предложим на студентите цената, която търсят. Те имат определен бюджет и хотел от категорията на пет звезди няма как да падне на техния бюджет, въпреки че правим отстъпки. Пакетната цена за две нощувки е от порядъка на 160 лв., като цената е без официалната вечеря. При включена такава тя скача на 200 лв. и нагоре. Моите наблюдения са, че студентите очакват цени като отпреди три години, но това няма как да стане”, каза Бурхан Немутлу, управител на петзвезден хотел в курорта.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP