Решено! При нарушение на пътя - плащаме глобите веднага

23 Ноември 2018 | 15:56
0 коментара
Политика

Поставяне на ПОС-терминали в полицейските автомобили за заплащане на глобите на пътя, предвиждат гласувани от депутатите промени в Закона за движението по пътищата, пише новини.бг.

От 1 януари 2019 година винетките ще бъдат електронни, а от средата на август влизат в сила тол таксите за тежкотоварните моторни превозни средства, предвиждат други приети промени Измененията, внесени от депутатите от ГЕРБ, предвиждат санкции при плащане на съответните пътни такси – електронна винетка за автомобилите до 3,5 тона и тол такса за товарните автомобили.

Идеята на “Воля” е патрулните коли да бъдат оборудвани с устройства и при проверка на пътя глобите, включително и по-старите, да бъдат плащани веднага. БСП подкрепя по принцип промените, но депутатът Георги Свиленски коментира: “Явно черният петък е дошъл и в българския парламент, където българските граждани, гледайки един закон, ще получат три нови поправки в закона за движение по пътищата”, каза Свиленски.

Станислав Иванов от ГЕРБ разясни защо и какво трябва да направи всеки водач на моторно превозно средство след няколко седмици: “Ще може да се конвентира след 17-и декември, но по желание. Ако водачът желае да се конвентира винетката, може да го направи. Ако не желае, може да продължи да си кара с винетката, която трябва да му остане обаче залепена на челното стъкло. За три години по 50 милиона от тази система ще бъдат платени за изграждането на тази система”, каза Иванов.

От ДПС подкрепят трите законопроекта, но заявиха, че отново се правят промени на парче. Депутатите започнаха обсъждането на няколко предложения за промени в Закона за движение по пътищата, единият текст е от депутати от партия “Воля” глобите да се плащат чрез ПОС терминали в автомобилите на “Пътна полиция”.

Идеята на “Воля“ е патрулните коли да бъдат оборудвани с ПОС терминали и при проверка на пътя глобите, включително и по-стари, да бъдат плащани веднага. В проекта на Министерски съвет се намалява броят на документите на хартиен носител, които заинтересованите лица трябва да представят за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ.

Добавете Вашия коментар

TOP