Ремонти блокират българските магистрали. Със 147 млн. оправят 17 моста

18 Февруари 2020 | 11:28
0 коментара
Бизнес

Два пъти повече ремонти ще има по българските магистрали през лятото в сравнение с година по-рано.

В плановете на Агенция „Пътна инфраструктура“ за реконструкция са включени общо 9 виадукта по “Хемус” и “Тракия”, 4 моста по “Хемус” и един на “Тракия”, както и три пътни възела по “Хемус”.

Виадуктите пък са възможно най-сложните съоръжения по магистралите. Често тяхното състояние става опасно за движещите се превозни средства, тъй като от дългата експлоатация бетонната основа на пътя се пропуква и много често през дупките в асфалта прозира земната повърхност под съоръжението. А тя е поне на 40 метра, има виадукти, които са високи и 60 и дори 80 метра.

Ремонтите на виадуктите по магистралите започнаха усилено след пернишкото земетресение през 2012 г. Най-високите виадукти по магистрала “Тракия” – при 61-и и 67-и километър, бяха ремонтирани основно преди 3 и 4 години. Това лято предстои единствено укрепване на платната при виадуктите на 13-и, 15-и, 17-и, 18-и и 20-и километър на магистралата. Те се намират между възвишението при село Лозен и отбивката за Вакарел.

Движението по “Хемус” през 2020 г. ще създава затруднения на пътуващите и след като преминат тунела “Топли дол” в посока Варна. Планира се ремонт на съоръженията при пътните възли за Ботевград, който е на 47-ия километър на магистралата, пътния възел за Правец, който е на 52-ия километър, и по-нататък след тунела “Правешки ханове”, на 67-ия километър. Там също няма възможност за отбиване на движението и по време на ремонтите за превозните средства ще бъдат оставяни отделни ленти за движение.

На практика почти цялото разстояние между тунелите “Витиня” и “Топли дол” на магистрала “Хемус” е заето от поредица от виадукти и ако всички планове на пътната агенция се осъществят, това лято там трябва да се ремонтират носещите колони на поне половината от тези съоръжения.

Добавете Вашия коментар

TOP