Ремонт на кабинета - със или без Борисов. Безнадеждност!

21 Юли 2020 | 23:06
0 коментара
Политика

Предстои ремонт на кабинета.
Какъв и до какво ниво ще стигне - никой от властта не казва.


Опозицията е категорична - това управление е изчерпано, този парламент е делегитимиран, не представлява мнозинството български граждани и тяхното желание за промяна.
Площадът скандира: "Оставка" и "Избори".  С допълнение - съд и затвор.

Самите управляващи са наясно, че са изправени до стената. „Да, ще има промени! Никой от нас, не иска и да мечтае всичко да бъде така, както е било преди 2 седмици“, заяви днес Томислав Дончев.


Съдбата на ГЕРБ, на държавата и на Борисов са в ръцете на самия Борисов. 

И така - какъв би могъл да бъде изборът на премиера, в ситуация, в която от него се очаква да вземе съдбоносно решение.

ПЪРВИ вариант.

 

БОРИСОВ ПРАВИ РАДИКАЛЕН РЕМОНТ на кабинета. Изхвърля половината си министри, но остава начело на правителството.

Това искат всички в ГЕРБ - може да има структурни промени, но правителството да продължи да си върши работата начело  Борисов. За тях това е "най-добрият вариант за управление на България в този момент".


При тази ситуация вероятно с министерските си кресла ще се разделят Боил Банов (култура), Кирил Ананиев (здравеопазване), Емил Караниколов (икономика), Данаил Кирилов (правосъдие), Николина Ангелкова (туризъм), Десислава Танева (земеделие).


Особен е случаят с Владислав Горанов (финанси), чиято оставка вече е поискана, но ковчежникът на държавата категорично отказа да се оттегли, особено след влизането ни в чакалнята на Еврозоната. На Борисов му предстои тежък разговор и тежък избор.


По всяка вероятност постовете си ще запазят: Томислав Дончев (вицепремиер), Красимир Каракачанов (отбрана), Екатерина Захариева (МВнР), Младен Маринов (МВР), Росен Желязков (транспорт), Красимир Вълчев (образование), Деница Сачева (социално), Теменужка Петкова (енергетика).


Особен е случаят и с вътрешния министър. По информация на Епицентър.бг Младен Маринов е много обиден от факта, че са му лепнали петното "ДПС" и категорично не иска да остава в правителството. С какви мотиви Борисов ще го убеди, не е ясно, но оценката за Младенов е, че това е един от най-добрите вътрешни министри, който познава системата отвътре и в критични ситуации знае как да действа.

Недостатък - този вариант няма да успокои площадите. Напротив, оставането на Борисов на премиерския пост ще радикализира протестите. Недоволните ще приемат това като мимикрия и опит за скриване на Борисов зад оставки, които те не са искали.

Освен това десните, на които Борисов непрекъснато се кланя и се опитва да се харесва, категорично не го искат за премиер. 

ВТОРИ вариант.

 

БОРИСОВ ПРАВИ РЕМОНТ на кабинета, остава премиер, но излиза в отпуск, за да не е пред очите на протестиращите, и възлага държавните дела в ръцете вицепремиера Томислав Дончевкойто става и.д.премиер. За да е още по-стабилно присъствието му в управлението на страната - може да му възложи ръководството и на някое министерство, като например финансовото.

Такова чудо обаче - "премиер в отпуска" няма. Нито европейската, нито азиатската политика познава такова управленско изобретение.

Недостатък -  огромният проблем е какво ще прави Борисов в отпуска, която ще продължи няколко месеца. Ще си стои в къщи? Абсурд! Ще обикаля с джипката - няма как да стане. Ще надзирава изкъсо Дончев, ще привиква министрите в Бояна и ще ръководи правителството в сянка. Това предпоставя конфликт на върха в изпълнителната власт. Борисов трудно може да бъде изолиран от държавните дела. А и някакси е обидно - да бъде скрит, изхвърлен, с усещането, че е направил толкова много за държавата. Този вариант няма да свали напрежението на площадите, но ще създаде напрежение и в ГЕРБ.

ТРЕТИ вариант.

 

БОРИСОВ ПОДАВА ОСТАВКА на кабинета, улицата се успокоява и при завъртането на рулетката, която първо при него ще спре, прави отново правителство, този път експертно. Може да е начело с Дончев, може да се търси и друг премиер, съотносим към ситуацията.

За ГЕРБ обаче това ще е правителство, за което няма кой да носи политическа отговорност. То ще бъде спънато при взимането на важни решения, каквито предстоят, и в края на краищата ще буксува.

Недостатък - този вариант няма да получи подкрепата от Обединените патриоти. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са категорични, че правителството трябва да изкара мандата си със или без Борисов. Те са поставили условие, че кадровите промени в кабинета не трябва да засягат мандатността на коалицията. Тяхната позиция е - мнозинството е стабилно и работи, протестите са "крясъци на улицата", трябва да се следва волята на избирателите на ГЕРБ и ОП. Освен това, според Каракачанов, експертният кабинет ще се направи в болшинството си от зам.-министри, които ще бъдат командвани по телефона.

РОЛЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ 

При третия вариант диригент на ситуацията става държавният глава.

Според чл. 99 на Конституцията - при оставка на кабинета президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Конституцията обаче не посочва срок - не е указано колко време след подадената оставка президентът е длъжен да завърти отново парламентарната рулетка. Правителството може да е в оставка, а президентът да увърта и да не стартира парламентарния процес за съставяне на нов кабинет. В сегашната ситуация това забавяне може да съвпадне с радикализиране на протестите.

Тогава президентът може да се обърне към парламента с призив да осъзнае ролята си за промяна и да заяви, че той ще спази Конституцията, ще стартира парламентарната процедура, но при усливие, че всички парламентарни партии декларират, че се отказват от съставяне на ново правителство в този парламент. Така страната ще се изправи пред разпускане на парламента, служебно правителство и предсрочни избори - каквато е волята на протестиращите, на опозицията и  на държавния глава.

Този вариант засега е изключен с оглед на това, че ГЕРБ и ОП категорично не искат отворят пистата за правомощията на Радев по отношение съставяне на нов кабинет.

ГЕРБ твърдо настояват да стигнат до края на мандата.

 

А и знаците, които идват от САЩ, са - да не се допусне оставка на правителството и тласкане на страната към предсрочни избори. Иначе - недоволните да си протестират, това е израз на демократичност. Което означава - промени - да, но до трусове в държавата да не се стига.

  

ЧЕТВЪРТИ вариант.


КАБИНЕТЪТ ДОВЪРШВА МАНДАТА СИ В ТОЗИ СЪСТАВ, без промени.
За това от два дни говори Деница Сачева. Мотивът ѝ - "има много стартирани проекти, актуализация на бюджет, който е в интерес на всички, затова правителството трябва да остане".

В края на мандата сме и нищо не налага такова бързане, което ще тласне страната в хаос. В България не трябва да забравяме, че живеят и други хора, освен протестиращите", категорична е Деница Сачева.

Това означава обаче взрив в обществото, което Борисов едва ли ще допусне. Още повече, че само пред седмица той обеща, че "ще има голям ремонт на правителството, но след като мине вотът на недоверие, внесен от БСП". 
 

Уравнението е много сложно.

Какво и да реши Борисов, страната ще попадне в спирала на ходове, които няма да могат да успокоят страстите в обществото.

Като че ли компромисът е изключен. Балансите са много трудни.

Ситуацията изглежда безнадеждна. Такава, каквато отдавна не е имало.  Борисов, няма да получи овации при нито един от вариантите. Ще има недоволни, сърдити, обидени. Ще има вътрешен отпор. Ще го следват атаки, критики, удари и предателства.

 

"В политиката най-важно е не да можеш да говориш. Най-важно е да можеш да слушаш. Мисля, че можем да слушаме и чуваме много добре", каза днес Томислав Дончев. 

Какво и кого са чули управляващите  - предстои да видим. Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP