Рехав протест на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие срещу Заев и "тайните му преговори" с България (ВИДЕО)

02 Декември 2020 | 08:19
0 коментара
Политика

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ провежда рехав протест срещу премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и неговото правителство, които обвиняват, че продават „македонската история и идентичност“ на България, предава скопският телевизионен „Канал 5“, цитиран от Агенция "Фокус".

Официално демонстрацията протича под надслов „За спасение на македонското бъдеще и бъдещето на македонския народ“.

От кадрите може да се види, че пред сградата на правителството са се събрали стотина души, които развяват знамена и скандират срещу министър-председателя. Те блокираха улицата и поискаха оставката на премиера Заев.

Конкретната причина за протестите са предполагаеми тайни преговори на Зоран Заев с България за подписване на анекс към Договора за приятелство и добросъседство.

Според ВМРО-ДПМНЕ, по този начин премиерът ще продаде „македонската история и идентичност“ на София.

 

Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония няма да зачита евентуален анекс или договор със София, според който Скопие се отказва от „македонското малцинство в България“, обяви лидерът на най-голямата опозиционна партия на митинга.

Ето и част от изявлението на Мицковски пред демонстрантите от ВМРО-ДПМНЕ:

„Съжалявам, че вместо да говорим за изкуствен интелект, по-добро образование и по-конкурентоспособна здравна система, днес говорим за изпълнение на основно човешко право, а именно правото на самоопределение“, заяви той.

„В миналото често сме казвали, че договорите не трябва да се подписват по ексхибиционистки начин, със съдържание, което вместо да бъде решение, ще бъде проблем. Говорихме за това, когато беше подписан Договора за приятелство със съседна България. ВМРО-ДПМНЕ и други правителства в миналото са водили преговори за постигане на такова споразумение, но буквално нито едно правителство не е подписало спогодба с такова съдържание, защото ако в договора поставите нещо, което оспорва произхода и корена на вашия език, което оспорва историческите факти и това ще бъде критерий за по-нататъшното ви пълноправно членство в ЕС, това не е споразумение и никога няма да бъде споразумение, което да вкара Македония в обединена Европа и тя да бъде част от европейското семейство, а напротив, това е инструмент на тези, които са вътре, за да тероризират непрекъснато македонския народ и македонската нация и македонската държава“, продължи Мицковски.

Той нарече министър-председателя Зоран Заев "политически аматьор", защото е подписал споразумение, в което историята ще бъде критерий за напредъка на страната в процеса на пълноправно членство в ЕС.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ не отговори конкретно на въпроса на журналиста за това каква информация има партията, когато казва, че правителството е провело тайни преговори със София през почивните дни. Мицковски отговори само, че няма да спазват никакъв нов договор, пътна карта или анекс, ако се засягат македонската идентичност, език и история.

„Информация може да даде този, който преговаря. Ние можем да кажем, че никаква пътна карта, анекс или ново споразумение бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма да спазва, ако засяга македонската идентичност. Ако някой се осмели да се докосне до това и да се откаже от македонското малцинство в източната ни съседка, бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да го спазва“, категоричен е опозиционният лидер.

Той обяви нов протест утре пред сградата на правителството и пред сградата на Министерството на външните работи.

 

 

Рехав протест на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие срещу Заев и "тайните му преговори" с България

 

Добавете Вашия коментар

TOP