Регистрирали сириец и африканци на адреса на журналист в София

05 Юни 2019 | 11:58
0 коментара
Общество

Оказа се, че на адреса на водещия на новините на Нова телевизия Христо Калоферов в столичния квартал "Люлин" са били регистрирани африкански и сирийски мигранти. Те нито живеят там действително, нито пък той ги познава -  а не може да ги отпише.

Трима бежанци. Единият, от които е дама. Хора, които никога не съм познавал. Хора, които никога не съм виждал, каза Калоферов. Това са сириец и семейство африканци от Мали, уточняват от община "Люлин", където са правени адресните регистрации.

 Аблос Камара. С него е регистрирана и съпругата му - Адамс Камара. Проверихме ги в агенцията за бежанци. Хуманитарен статут са имали всички. Но на единият той вече е прекратен, тъй като той е три годишен. Той е получен през 2014 г. А на другите двама е в процедура, заяви Милко Младенов, кмет на район "Люлин".

Къде са в момента, никой не знае. За съквартирантите си Христо Калоферов разбира, след като полицията започва да ги търси в дома му.

 

 

Купих това жилище от българка със съпруг арабин, явно съпругът е регистрирал близки и приятели на този адрес.  Аз съм собственик на това жилище от 5 години и от 5 години полицията звъни на вратата, за да пита къде са тримата бежанци, които живеят в това жилище, добави Калоферов. 

При знакови посещения на световни политици и личности в София, проверките на полицията зачестявали. Последно журналистът е търсен преди папа Франциск да дойде в България.

Преди всеки голям концерт, преди всички събития с международно участие, тук се изсипват полицаи от 9-то районно, за да респектират бежанците, които ги няма. В събота сутрин, когато аз съм на работа, започват да звънят на съседите, понеже няма кой да им отвори тук, притесняват и тях. И ми лепят ето такива покани, спешно. Да отида, да се явя в полицията и да дам обяснения къде са бежанците. Това е тормоз, допълни той.

За да спре този тормоз, Христо Калоферов пише жалби - до общината и полицията. Така от пет години.

Отидох в служба ГРАО с нотариалния си акт и казах. Аз съм собственик на този апартамент, в който има трима души, които са незаконно регистрирани и не живеят в него. Бих искал да ги махнем от този списък. "Не може" казаха от служба ГРАО, защото те трябва сами да го направят. 5 години аз не мога да убедя държавната агенция за бежанците, че нито аз съм бежанец, нито в килера държа трима бежанци, уточни журналистът.

Пишем и ние, до всички институции. От община "Люлин" правят задълбочена проверка. И установяват, че мигрантите са регистрирани на адреса с измама.

Регистрирани са със съгласието на предишен собственик, тоест на несобственик към този момент, който всъщност е използвал стария си нотариален акт, след като е продал апартамента.Това си е форма на измама и боравене с документи с невярно съдържание.

От общината са подали сигнал и до полицията. Свикали са и комисия. И така след пет години,  мигрантите ще бъдат отписани

По думите на кмета на "Люлин" няма как да се провери в момента на регистрацията, че всъщност това е стар нотариален акт, тъй като общината не съхранява нотариалните актове - те само удостоверявали собствеността. Случаят на Христо Калоферов не е единствен. В община "Люлин" имало десетки такива.

Ако те спазят всички нормативи в хода на регистрацията си, докато те не си направят втора такава, дали ще е в друга град, дали ще е отново в София, тази, която им е първоначална такава, не може да бъде заличена, допълни кметът.

Затова от общината съветват, когато си купуваме жилище, да проверим да има други хора, които се водят, че живеят на нашия адрес.

Когато го купих, проверих топлофикация, енергото, вик и изобщо не съм смятал, че е необходимо да видя колко души живеем тук, каза Калоферов.

Добавете Вашия коментар

TOP