Реформатор и герберка се сдърпаха за пенсиите в ефир

18 Декември 2014 | 08:54
0 коментара
Политика

Представителят на Реформаторския блок Мартин Димитров остро се противопостави на идеята на коалиционния си партньор ГЕРБ 5% от осигуровките на гражданите, които досега влизаха в частни фондове, да могат да бъдат преместени в НОИ по желание на всеки отделен гражданин. В сутрешния блок на bTV той и Светлана Ангелова от ГЕРБ се скараха остро по темата, а Георги Гьоков от БСП се съгласи с промените в закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО), но смята, че те не са направени по правилния начин.

„В НОИ натрупване на капитал няма. Това е основната разлика с частните пенсионни фондове“, обясни Мартин Димитров. Според него, един млад човек, който сега започва работа, един ден „ще разбере, че някой служебно го е записал в НОИ и, забележете, връщане назад няма. Излиза, че човек с жена си може да се разведе, а с НОИ не“.

На въпрос как Реформаторският блок и ГЕРБ ще продължат да управляват занапред при такива различия, той отговори: „Ще го преодолеем това, не се притеснявайте“.

По думите му, добрият коалиционен партньор, какъвто е РБ, спира управляващата партия – в случая ГЕРБ, когато има намерение да направи една огромна грешка. Той даде за пример ДПС, които според него били лош партньор. Той попита ГЕРБ защо промяната в ДОО се приема толкова прибързано, когато всички останали въпроси от социалната сфера се обсъждат поетапно, след дискусии с всички заинтересовани страни.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че 2 млрд. е дефицитът на НОИ, който и без това се покрива от бюджета. „Този дефицит непрекъснато расте. Затова се налагат тези промени“, обясни тя.

Ангелова се възпротиви на твърденията на реформаторите за нарушаване правата на хората. „Недейте да заблуждавате българските граждани. Това е право на избор“, заяви депутатът. От ГЕРБ все пак очакват подкрепата на РБ за предлаганите законодателни промени. „Каква национализация? Нека да кажем на българските граждани, правото на избор не е национализация“, допълни тя.



Според Георги Гьоков от БСП пък промяната в закона за ДОО е стъпка в правилната посока, но не по подходящия начин. „Трябва да се даде възможност за информиран избор на хората. Трябва да им се обясни, първо, че прехвърляйки парите в НОИ в общия кюп, те губят своята индивидуалност. Лишаваме ги от унаследяване“, обясни той.

„Аз виждам едно прикриване на лошите действия на частните пенсионни фондове. Те до 2009 година управляваха добре парите“, каза още социалистът.

Добавете Вашия коментар

TOP