РБ измъдри нов план: Зеленогорски премиер с ключови министри на Борисов

05 Декември 2016 | 09:02
0 коментара
Политика
РБ измъдри нов план: Зеленогорски премиер с ключови министри на Борисов
Възможно ли е да бъде съставено десноцентристко правителство с мандата на Реформаторския блок, подкрепата и участието на ГЕРБ? Това ще бъде основната тема на разговора между блока и ръководството на ГЕРБ, който се очаква утре, съобщава „Стандарт”, позовавайки се на източници в РБ. Днес ръководството на реформаторите се събира, за да реши кога ще покани партньорите си на консултации преди връчването на третия мандат за правителство и какви ще са темите на разговора.

Президентът Росен Плевнелиев ще даде тази седмица възможност на БСП да състави кабинет в 43-ото НС. Социалистите обаче категорично заявиха, че ще го върнат на секундата, както направи ГЕРБ. Самият Плевнелиев вече заяви, че най-вероятно рулетката ще приключи с мандат за реформаторите.
 
Съставяне на правителство, което да продължи вече започнатите политики от кабинета "Борисов 2", ще предложат реформаторите на срещата си с ГЕРБ. Те ще лансират идеята премиер да бъде Найден Зеленогорски - като най-приемлива за всички десни партии фигура, научи "Стандарт". Зеленогорски е доказал се балансьор, ще тушира страстите между партиите в блока, освен това има добър диалог с ГЕРБ, обясняват в РБ. Реформаторите обаче ще се съгласят да приемат мандата и да правят кабинет само ако в него участват ключовите министри от екипа "Борисов 2".
 
Това е гаранцията както за продължаване на започнатите политики, така и за подкрепата от страна на ГЕРБ, твърдят депутати на блока. Идеята е това дясно правителство да остане на власт, докато парламентът приеме поправките в изборното законодателство, поискани от над 3 милиона българи с референдума. Най-голямата партия в РБ - СДС, смята, че е разумно и реалистично да бъде приет немският изборен модел - смесена избирателна система от 50% мажоритарна и 50% пропорционална. За този модел се обяви и новият президент Румен Радев.
 
В хода на преговорите ДБГ на Меглена Кунева ще настоява пред ГЕРБ до края на това НС да се приеме антикорупционният закон. Ако ГЕРБ откажат подкрепа и министри, Реформаторите ще върнат мандата.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP