РБ и ДПС в задочен спор за интернет троловете

20 Май 2015 | 16:55
0 коментара
Политика
РБ и ДПС в задочен спор за интернет троловете

Реформаторският блок и ДПС влязоха в задочен спор за това, че РБ не са поканили ДПС в инициативите, посветени на правилата в интернет и против троловете, съобщи БГНЕС.

От пресцентъра на РБ в позиция се опровергава информацията, която се разпространява от ДПС в кулоарите на парламента, че те не били поканени в инициативите, посветени на правилата в интернет и против троловете. РБ посочват, че тези твърдения категорично не са верни. От партията са изпратили скрийншот на поканите до ДПС.

Реформаторите твърдят, че покана, включително устно до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12:01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май, както това е било направено и за останалите политически сили в парламента, вкл. и за АБВ. Според РБ Хамид дава отговор, че ДПС не проявяват интерес и няма да участват.

"На кръглата маса представител на ДПС действително нямаше, а днес подписаха споразумението именно политическите сили, които на кръглата маса изразиха подкрепа. Подчертаваме, че ДПС не беше сред тях по тяхно желание. Междувременно и от АБВ твърдят пред медии, че не са поканени, което също не е вярно - до тях покана също е изпратена", се посочва още в становището на РБ.

Партията на Лютви Местан също излезе с позиция по темата. В нея се посочва, че движението е научило за инициативата на РБ за подписването на декларация за чисто киберпространство от медиите и също от тях за коментарите, относно неучастието на ДПС в нейното обсъждане и подписване. В твърденията на ДПС се подчертава от името на ръководителят на "Връзки с обществеността" на партията- Велислава Кръстева, че инициаторите на тази декларация и съпътстващите я срещи и дискусии не са счели за необходимо да поканят представители на ДПС.

"Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно ДПС е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите - ползватели на подобни платени услуги да се преборят със себе си, въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си", се казва в позицията на ДПС.

В нея се посоча още, че отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ и обяснението на този подход може да бъде само едно- че "са свършили реалните атаки срещу ДПС, та се налага реформаторите да прибягват до такива евтини трикове".

Добавете Вашия коментар

TOP