Разплащателната агенция мести офисите си в НТС-Благоевград, под наем за 5 години срещу сумата от 470 000 лв

08 Ноември 2016 | 05:09
0 коментара
Общество
Разплащателната агенция мести офисите си в НТС-Благоевград, под наем за 5 години срещу сумата от 470 000 лв

Разплащателната агенция мести офисите си в НТС в Благоевград. 3 етажа от сградата и 200 кв. м от партера ще бъдат ползвани под наем за 5 години срещу сумата от 470 000 лв.

Договорът за наем е сключен от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов и собственика на „НТС - Благоевград” ЕООД Георги Чингов, който през лятото на 2013 г. получи правото да ползва имота за 30 години срещу смешната сума от 10 000 лв. за целия период.

Сега вече, само 3 години след концесията, апетитният имот, намиращ се на централния градски площад „Георги Измирлиев-Македончето“, ще носи около 100 000 лв. наем годишно на Георги Чингов в резутат на суперизгодния договор, сключен с държавната служба. Отделно от това, от ДФ „Земеделие“ ще инвестират и близо 500 000 лв. в ремонта и оборудването на помещенията в сградата на НТС. На партера ще бъдат ситуирани служби като деловодства, регистратури и фронт офис за граждани, а на трите етажа ще бъдат офисите на служителите, в момента там вече усилено се сменя дограмата. Договорът за наем е изповядан пред софийски нотариус и само се чака да бъде вписан в съда, за да се легитимира.

Топударът със златния имот на пъпа на Благоевград е демонстрация на висш мениджмънт от страна на фамилия Чингови. Печелившата комбинация бе отиграна с няколко хода, а за любопитната история около НТС вестник „Струма“ многократно писа.

Първо Райка Чингова се бетонира като председател на сдружение „ТО на НТС - Благоевград“, след това се свиква общо събрание, на което се решава да се регистрира фирма „НТС - Благоевград“ ЕООД за развиване на търговска дейност. На събранието, което се провежда на 2 февруари 2013 г., участват 15 човека, които са роднини или свързани лица. В Клуба по научно-технически интереси са формирани няколко подгрупи. В първата е председателката Райка Чингова, нейният съпруг Георги и брат му Светослав, във втората - строителният предприемач Марин Джалев и съпругата му Мария, в третата - учителката по литература Марияна Митова (в момента директор на ХІ ОУ „Христо Ботев”), съпругът й Петър Митов, както и нейният брат Ичко Янев, майка й Атанаска Янева, която е чистачка в НТС, и баща й Васил Янев. В четвъртата е инж. Владимир Велчев, който работи като портиер в НТС, съпругата му Светла Велчева и Бойко Пандурски. В последната пета група са Зоя и Аспарух Марчеви, тъщата и тъстът на безследно изчезналия бос на СИК Кирил Цветанов-Буята, които живеят на една и съща улица с Чингови.

Следващият ход, който прави председателят на сдружението Райка Чингова, е да продаде 100 дружествени дяла на новорегистрираната фирма „НТС - Благоевград” ЕООД на съпруга си Георги. Следва отдаване на сградата за вещно ползване на фирмата му, което става с решение на общото събрание, проведено на 28 юли 2013 г. в Търговище, където е преместена регистрацията на сдружението.

Георги Чингов получава правото на ползване за 30 години срещу 10 000 лв. за целия период, или по 28 лв. месечно. Срещу това той се задължаваше да предоставя при необходимост за нуждите на сдружението офиси на 4-и и 5-и етаж от 6-етажната сграда, да плаща разходите за ток, вода, местни данъци и такси.

За схемата, в която сградата попадна в ръцете на фирмата на Чингов, тогавашният депутат от БСП Емил Костадинов сезира главния прокурор Сотир Цацаров. По случая започна досъдебно производство за неизгодна сделка срещу неизвестен извършител, което се точи в полицията трета година. Към днешна дата все още не е изготвена експертизата, от която зависи изходът на разследването - ще има ли привлечен обвиняем, или досъдебното производство ще бъде прекратено. Дори и да има обвиняем по работното обвинение - неизгодна сделка, което е трудно доказуемо, Чингови пак излизат сухи. Това е така, защото при сключване на сделката за отдаване на сградата на фирмата на Георги Чингов председател на сдружението ТО „НТС - Благоевград” не е била жена му, а портиерът Владимир Велчев, който е подписал нотариалния акт.

През последните 3 години се водят дела и от бившия председател на сдружението Венцеслав Кожухаров, както и от 36 недоволни бивши членове, които атакуваха основно легитимността на провежданите общи събрания. На три съдебни инстанции, включително и на ВКС, решенията на проведените събрания бяха признати за нелегитимни.

През март 2015 г. в София се проведоха две паралелни събрания за избор на УС на сдружение „НТС  - Благоевград“ и тогава се стигна до конфликт между хората на Райка Чингова и адвокат Илко Стоянов, който присъства на събранието. На едното бе преизбрано старото ръководство начело с Райка Чингова, а на другото пенсионираната инженерка Надежда Михайлова.

Докато се водят съдебни спорове кой е легитимен и кой не, разпоредителната сделка с Дома на техниката няма как да бъде отменена, тъй като това става по искане на председателя на сдружението.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP