Разпитват извънредно 4-ма полицаи от Банско на дело за иманярство, след признание на поемно лице, че не е присъствал на оглед

26 Февруари 2019 | 19:20
1 коментара
Общество

Четирима полицаи от Банско бяха призовани извънредно за разпит на дело за иманярство. Искането бе направено от наблюдаващия прокурор Биляна Гълъбова след изявление на поемно лице, че не е бил в къщата на подсъдимия, но е подписал в полицията протокола за оглед и претърсване.

Това се случи на вчерашното заседание по делото срещу Мустафа Чауш, Иван Дрънков и Ахмед Али, които са обвинени за противозаконно държане на археологически обекти и металотърсачи. Поемното лице, което призна, че е положил подпис, без да е бил на огледа, е служител към охраната на община Банско. Служители от община Белица пък са извикани като поемни лица и за претърсвания на други обекти. Двама от тях вчера дадоха показания за участието си при огледа на къща в село Краище.

При полицейска операция на 11 май 2016 г. в местността Миланица в землището на Якоруда били заловени да копаят Мустафа Чауш и Иван Дрънков от Банско, и Петър Вишев от Добринище. В тях са открити металотърсачи, кирка и лопати без съответно разрешително. За придвижването си иманярите използвали лек автомобил „Тойота Ленд Крузър”.

При последвалите обиски в техните къщи са открити археологически артефакти, които държали незаконно. При претърсване в къщата на Ахмед Али в село Краище също е открит металотърсач, за който обяснил, че е на брат му, и дори представил документ. Намерени са 35 броя обеци, мънисто, халка, монети, както и различни фрагменти, които били от елинистичната и късната античност, както и от по-късни периоди. Общата им стойност е под 300 лв., но тъй като археологическите находки  не били регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съответната наредба на Министерство на културата, това се счита за престъпление по чл. 277 от НК. Това обвинение е повдигнато и на другите трима, но делото срещу 39-годишния Петър Вишев от Добринище е прекратено, тъй като младият мъж се самоуби през декември миналата година.

След вчерашното изявление на поемното лице, че е подписал протокол, без да е присъствал на огледа в къщата на банскалията Иван Дрънков, освен че настоя да бъдат привикани на разпит полицейските служители, прокурорът изиска и копие от съдебния протокол. Адвокат Иван Сланчев възрази, че протоколът от огледа на неговия подзащитен Иван Дрънков е компрометиран и показанията на полицаите няма да допринесат за разкриване на обективната истина, което бе подкрепено и от адвокат Илонка Пандева.

Окръжният съдия Росица Бункова обаче счете, че разпитът им е необходим, и насрочи следващото заседание за април, когато ще бъдат изслушани свидетелите и експертите.в.Струма

Добавени коментари

верно еееееееее публикува:
27 Февруари 2019 | 07:05
да се накажаа полицаите те лъжат пред темида това са неверници и требува да си понесат отговорността

Добавете Вашия коментар

TOP