Разпитаха 61 свидетели по делото срещу Вельо Илиев и Мл. Пильоков

17 Юли 2018 | 18:13
0 коментара
Общество

Делото срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия главен счетоводител на общината Младен Пильоков, които станаха клиенти на Темида заради отпусканите през общинската фирма „Фарма Петра“ лекарства на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, е на финалната права.

Вчера бяха разпитани последните свидетели от общо 61, сред които и ключовият – ексуправителката на бившата общинска фирма „Фарма Петра“ Силвия Тренева, която дълго време бе издирвана от призовкарите.

Тя обясни, че тази категория лица са купували основно от 3-те общински аптеки лекарствата, изписвани с намаление от лекарите по двете наредби. Рецептите са носени в общината, където един или два пъти месечно са осребрявани. Не е имало проблеми, фирмата е била проверявана периодично от НАП и Здравната каса и нарушения не са установявани. Ако е имало някакви разминавания, то е било много рядко в порядъка на 200 лв. и рецептите са били анулирани. В един момент е отбелязан наплив към аптеките на „Фарма Петра“, което според Тренева било в резултат на медийна публикация, че там се предлагат лекарства с намаление на фронтоваци и пострадали военни.

След нейния разпит бе изслушан д-р Христо Таковски, който обясни, че най-често изписвал лекарства за доброкачествено заболяване на простатата. По искане на защитата му бе предоставена произволна рецепта от кориците на делото. Лекарят обясни, че в тези рецепти са вписвани процентите, които общината изплаща, като не е имало ограничение за техния брой, тъй като са изписвани регулярно на болните.

Следващият лекар, който влезе за разпит в залата след д-р Христо Таковски, беше брат му – д-р Владимир Таковски. До разпит не се стигна, тъй като хирургът в благоевградската онкоболница заяви, че не е имал такива пациенти и не е издавал рецепти. След като стана ясно, че призоваването му като свидетел е ирелевантно, докторът бе освободен да си ходи.

От списъка със свидетели бяха заличени д-р Филчева и д-р Попов, тъй като защитата заяви, че не държи на техния разпит, понеже достатъчно лекари са разпитани дали е имало специфични изисквания при изписване на лекарствата.

Всички джипита обясниха, че илачите са изписвани на обикновени рецепти ежемесечно, повечето от пациентите имали и книжки за хронично болни.  Лекарите бяха категорични, че не е имало нищо по-специално при тези рецепти, които са изписвани по стандартен начин. На всеки от тях бяха показани произволно избрани рецепти, веществени доказателства по делото, след което адвокат Красимир Дуков ги попита дали са изписвали в бланките „община Петрич“ и лекарите отговориха, че обикновено попълват само името на населеното място – Петрич, Първомай.

Въпросите на защитата бяха продиктувани от заключението на вещите лица – софийски лекари, според които рецептите били неправилно попълвани от петричките джипита – липсвали трите имена на пациента, името на общината, лекарствата били изписани абсолютно нечетливо на българо-латински.

След като стана ясно, че петричките лекари, някои от които с 40-годишна практика, пишат рецепти по стандартния начин, по искане на защитата бе назначена съдебно-счетоводна експертиза, която да установи дали рецептите са счетоводни документи и ако са такива, дали са спазени специфичните счетоводни изисквания. Искането е във връзка с обвинението на бившия гл. счетоводител Младен Пильоков за умишлена безстопанственост и занижен контрол по отношение на реквизитите в рецептите, в резултат на което община Петрич е ощетена с 1 117 697 лв.

Вельо Илиев пък е обвинен, че не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите  и военнопострадалите в община Петрич, тъй като целял да набави за „Фарма Петра“ ЕАД облага в размер на 926 281 лв.

Експертизата за установяване размера на щетата не е допусната на досъдебната фаза въпреки настояването на защитата. Окръжният съдия Татяна Андонова обаче счете, че тя е от значение, като заключението на вещото лице ще стане ясно на следващото заседание на 3 септември, което се очертава да бъде последното поради липса на други доказателства и се очакват пледоарии и присъди./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP