Размерът на пенсиите скара депутатите в НС

07 ноември 2018 | 07:06
0 коментара
Размерът на пенсиите скара депутатите в НС

 Обсъждането на първо четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. доведе до повишаване на напрежението в пленарна зала.

Всичко тръгна от изказването на народния представител от ГЕРБ Светлана Ангелова, която от парламентарната трибуна защити параметрите на бюджета и подчерта, че той ще допринесе за „устойчива осигурителна система“ и „повишаване адекватността на пенсиите“.

„Той гарантира по-висока защита на пенсионерите и задължените лица. Това не е за сметка на Пенсионния фонд. Напротив! Намаляваме значително дефицита“, аргументира се тя. Това предизвика реакция от страна на опозицията.

„Казвате по-висока адекватност на пенсиите и се криете зад някакви стотици милиони и проценти. Истината е проста – всичко, за което говорите, се свежда до увеличение на пенсиите с 8, 10, 12, 13 лева. За това става дума. Ходете и обяснете на 2 млн. пенсионери, които всеки ден в приемните ни питат: „Как се живее с 210 лева на месец?“, заяви Крум Зарков от БСП.

От парламентарната трибуна той обвини депутатите от мнозинство, че допускат преизчисляване на заплатите на Народните представители на всеки 3 месеца, но не и на пенсиите, които не са преизчислявани от 2008 година.

„За едните не може цели 11 години, а за другите – на 3 месеца“, подчерта Зарков. На това твърдение се противопостави депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов.

Според него трябва да бъде направен сравнителен анализ, който да покаже, че до 1998 г. минималната пенсия е била 67 лева. „Масларова (Емилия Масларова – б.р.) отказваше да я индексира не със 17 лева, но и със 17 стотинки. Също така, моля ви да не пропуснете да отбележите, че правителството на Тройната коалиция не изчисли нито веднъж преизчислените пенсии. То ги остави за плащане на следващото – първото правителство на Бойко Борисов“, допълни Кирилов.

По време на дебатите от БСП се обявиха категорично против параметрите на бюджета на ДОО за догодина.

„Бюджетът за 2019 година е представен като най-силния за годините на прехода. Извинете ме, но това предизвиква само смях“, заяви народният представител от левицата Георги Гьоков. Според него един внимателен преглед на бюджета на ДОО показва, че в него липсват каквито и да е политики за справянето с основните проблеми и заплахи. Въпреки че средствата за догодина са увеличени, според Гьоков важният въпрос е достатъчно ли е това увеличение, както и адекватно ли е то.

„Бюджетът на ДОО няма нищо общо с обещанията, с които дойдохте на власт и с които беше създадено новото правителство“, обърна се той към депутатите от управляващото мнозинство. „Не може нормално мислещ човек да подкрепи политики на замразяване на социалните плащания и неглижиране на проблема“, категоричен бе Гьоков по време на изказването си. Законопроектът бе разкритикуван и от ДПС. „Бюджетът на ДОО задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията“, смята народният представител и председател на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той отбеляза, че ръстът на средния осигурителен доход е само със 75 лв. при увеличението на заплатите в бюджетната сфера и при увеличението на заплатите в образованието „А относно увеличаването на максималния осигурителен доход – в коя предизборна платформа на управляващите е казано, че има максимален осигурителен доход 3000 лв.? Няма такова нещо. С какви аргументи правите това нещо, господа управляващи?“, попита Адемов и допълни, че между двете четения ДПС ще предложи максималният осигурителен доход да остане 2600 лв.

Той разкритикува и представителите на „Обединени патриоти“, в чиято предизборна програма имаше предложение минималната пенсия в страната на стане 300 лева. Къде са вашите 300 лв.? Защо не ги виждаме? Защото няма как това да се случи!“, категоричен бе той.

Адемов коментира още, че бюджетът на ДОО не гарантира по-високи нива на социална защита. „Той задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията“, каза той. /БГНЕС

 


Добавете Вашия коментар!