Разложките села Баня и Годлево излязоха от негативната демографска статистика със 7 и 1 новородени повече от починалите през 2017 г.

13 Януари 2018 | 08:13
0 коментара
Общество

Две от съставните села на община Разлог – Баня и Годлево, счупиха дългогодишната тенденция за страната и за 2017 година отчитат положителен прираст на населението. В най-голямото село Баня през изминалата година броят на жителите се е увеличил със 7. Цифрите сочат, че родените са 31, а починалите 25.

Радващ е и фактът, че броят на малчуганите през 2017 година е с 12 повече в сравнение с 2016, когато са били 19. От Баня е и едната от общо трите за община Разлог двойки близнаци – малките Костадин и Екатерина, които са първородни рожби на семейство Елена и Георги Стипцови.

Село Годлево също бележи ръст през миналата година, въпреки че той е минимален. Там броят на жителите се е увеличил с един – родените са 6, а починалите 5.

Като цяло за община Разлог обаче естественият прираст е отрицателен, както за повечето населени места в страната – починалите през миналата година са 249, или с 42-ма повече в сравнение с новородените, чийто брой е 207.

Въпреки отрицателния за поредна година прираст цифрите са по-оптимистични от тези за предходната 2016 година, когато починалите бяха 274, или с 86 повече от новородените, чийто брой беше 189. За самия град Разлог цифрите сочат, че през миналата 2017 година са се родили по малко деца – общо 123, в сравнение с предходната 2016, когато са били 137. С 15 по-малко обаче са и починалите – общо 142, в сравнение с предходната, когато са наброявали 157.

Отрицателни са характеристиките и за повечето от селата – в Бачево през 2017 година новите жители са 17, а починалите 27. От там са и другата двойка близнаци – малките Димитър и Георги, които само след седмица ще навършат една годинка.

В Горно Драглище починалите са 18, те са три пъти повече от новородените, които са едва 6. Много по-оптимистични са цифрите за село Долно Драглище, които сочат 10 родени и 12 починали, в село Добърско новородените са 4.

В община Разлог не е имало положителен прираст повече от 20 години. Според Светла Копанарова, директор на ОДЗ, няма да се стигне до затваряне на детски заведения, дори обратно, вероятно ще се наложи разкриване на допълнителни групи.

„Категорично броят на групите не е намалял през последните години. Последното закриване на групи е някъде около 2000 година, когато имаше много силен демографски срив. Много малко бяха децата, родени между 1994 и 1998 година. Към момента дори в много от детските заведения групите са максимален брой деца. През последните няколко години наборите са големи, следващата също е голям и не мисля, че в Разлог сме застрашени от закриване на групи или детски градини, дори напротив, обмисляли сме варианти за разкриване на допълнителни. Отрицателният прираст не е толкова голям и не се усеща в града. Усеща се в по-малките населени места, но засега крепим броя им“, коментира Светла Копанарова.

През изминалата година са се увеличили с 10 и сключените бракове. Докато през 2016 година за град Разлог те са били едва 68, то през 2017 са 78. От тях обаче не всички двойки, минали под венчило, са местни, има и от други населени места. Иначе общият брой на сключените бракове за цялата община е 112. В двете най-големи села – Баня и Бачево, броят им е съответно 16 и 7.

Яна Йорданова в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP