Разложани не искат да работят без пари

08 октомври 2019 | 10:20
4 коментара
Разложани не искат да работят без пари

Между 200 и 300 свободни работни места в сферата на туризма се очаква да бъдат заявени от работодатели в бранша за предстоящия зимен сезон, това казаха от Бюрото по труда в Разлог, където към момента, предвид изминалия вече активен летен сезон, са обявени едва 36 свободни позиции в сферата на туризма.

Този брой ще нарасне в пъти, когато сезонните хотели в региона започнат да набират персонал за предстоящия зимен сезон.

За поредна година от бизнеса в района се опасяват, че ще изпитат глад за квалифицирани кадри, което е проблем от години. За справяне с проблема тази година институциите предприеха стъпки в тази посока, като чрез Бюрото по труда бяха обучени 140 души, които преминаха професионални курсове за най-търсените длъжности в областта на туризма – готвачи, камериери и сервитьори.

От тях 120 души са обучени по заявки на работодателски организации и допълнително 20 готвачи по заявки на Министерството на туризма. Всички, преминали обучението, се очаква да бъдат наети в туристическия бранш – хотели и ресторанти.

Този месец за 12-а поредна година в Разлог се организира и специализирана трудово борса, която традиционно събира най-вече работодатели в областта на туризма. През годините чрез тези борси хотелиерският бранш успяваше да набере около 80% от персонала си.

Миналата есен обаче трудовата борса премина при не толкова висок интерес, а безработните се оказаха по-малко от обявените над 200 свободни работни места от бизнеса.

Според търсещите работа ниските заплати са основната причина, която отблъсква хората и ги праща да търсят алтернатива извън границите на страната ни.

До миналата година камериерките работеха срещу възнаграждение от около 700 лева, а готвачите за около 1200 лева. Това според търсещите работа, особено младите, не е привлекателна заплата.

От туристическият бизнес споделиха, че са склонни да дават повече, но при показани добри резултати. Те признават, че действително не могат да се конкурират със заплатите в чужбина и това е огромен проблем, тъй като добре обучените и квалифицирани кадри заминават, пише струма бг. Към момента заплащането, което българските хотелиери и ресторантьори могат да предложат на своите служители, е под 50% от заплатите в другите европейски страни.

„Ние не можем да ги достигнем техните заплати, но ако можем да достигнем поне 70% от тях, бихме могли да върнем младите в България, защото те ще имат стимул да останат и да работят тук. За съжаление сме много далеч от тези 70%, дори сме под 50% и причината е, че нямаме цени. Не е нормално една салата в Гърция да е 7 евро, а в България 7 лева. Ние вдигаме заплатите всяка година, като тази година ще бъдат с поне 10% по-високи. Проблемът е, че персонално хората, които остават, не се квалифицират за сметка на това повдигане, а повишаване на квалификацията ще доведе и до повишаване на нивото на обслужване. За съжаление не се полагат старания от страна на работещите, персоналът дори не се старае да се самообучава и да се развива, и това смея да твърдя е за сметка на работодателите и на печалбите им. В този ред на мисли ние сме много притеснени за предстоящия сезон”, коментираха от бранша.

Дали заплатите тази година действително ще се повишат и дали бизнесът ще успее да набере квалифициран персонал, ще стане ясно, след като започне набирането на такива за новия зимен сезон.


ДА,ама НЕ публикува:
10 октомври 2019 | 10:19
Какъв бизнес бе?Реват разни измислени паразити!Същите тия искат някой да им работи за смешни пари че да им е и благодарен!Същите тия измислени бизнесмени дължат десетки и стотици хиляди данъци на държава,която вместо да си ги събере ,продължава да дава грешни пари за удължи жалкото им съществуване!ДА ФАЛИРАТ, и то,колкото може по-бързо!
Богдан публикува:
09 октомври 2019 | 09:08
Иван- къде е тази работа където дават 1000лв за да отида и аз?. Масово в околноста заплатата е 600 лв, като на персонал от друг град, визирам Перник, Варна, Костинброд ако щеш им се заплаща квартира, храна, транспорт, а на тукашните 600 лв без нищо. Е няма как да работя като идиот , а друг да събира облагите. Драги ми хотелиери, помислете! За да имате качествен персонал трябва да го предразположите да се чувства добре, а не да крадете това което така или иначе не е ваше, и тогава ще имате резултат. Сит гладен не вярва ама и гладна мечка хоро не играе.
Иван публикува:
08 октомври 2019 | 12:17
В Гърция салатата е 7€,но камериерка под 1000€ няма за 8ч Тука къде дават на камериерка 1000лв за 8ч на ден и с почивен ден!!!
гост публикува:
08 октомври 2019 | 11:21
Никой не иска да работи без пари

Добавете Вашия коментар!