Разлог в топ 10 на общините в България по показатели за финансова устойчивост и ефективност за 2018 година.

16 Януари 2019 | 13:51
7 коментара
Бизнес

Днес бе проведено обществено обсъждане на Проект на бюджета на община Разлог за 2019 година.

На срещата стана ясно, че през 2018г. община Разлог е с много добри показатели за финансова устойчивост и ефективност.

Тя е в топ 10 на общините в България по отношение на основния показател „Бюджетно салдо спрямо общите постъпления“. Това е доста добра атестация за водената разумна и ефективна политика от страна на общината. За поредна година бюджета е реалистичен и съобразен с добрите практики по отношение приходи и разходи, както този през 2018г.

Приходите през настоящата 2019 година са планирани на база прогнозите на Дирекция „Местни данъци и такси“, изготвени след анализ на събраните през 2018г. приходи и задължения по декларираните от гражданите обстоятелства. Очаква се данъчните приходи да бъдат 1 957 000 лв. или 2 % повече от събраните през предходната 2018г.

Същото процентно увеличение се предвижда и за неданъчните приходи, които са в размер на 3 751 000лв.

Със Закон за държавния бюджет на Република България за 2019г. приходите за делегираните от държавата дейности са увеличени с 16 %, като стойността им е 11 334 807 лв. При планирането на приходната част на бюджета основният показател, от който се е водила общинската администрация, е приходите да бъдат изпълними и с тях да могат да бъдат осигурени всички дейности, които общината следва да изпълнява, без увеличение на данъчната тежест за населението.

„Община Разлог за поредна година не предвижда увеличение на данък сгради и основните такси по Закона за местните данъци и такси на фона на общото увеличение. И през 2019г. ще се работи усилено за събиране на задълженията от нередовните платци, за да не допускаме увеличение и да не наказваме редовните платци“ – коментира кметът инж. Красимир Герчев.

Разходната част на бюджета е планирана в пълно съответствие с приходната. Обмислено е увеличение на разходите за работни заплати, като в делегираните от държавата дейности – училища и детски градини то е 34%, а за бюджетните организации от социалната сфера същото е в размер на 10 %.

Разходите за издръжка ще нараснат с 23 %, като следва да покрият увеличението на разходите за горива, храна и енергия. Значително увеличение има и в инвестиционната програма на община Разлог. Отново приоритет за общината са социалните грижи, образованието и инфраструктурата.

През настоящата година ще бъдат инвестирани значителни по обем средства в пътната инфраструктура, в образованието и МБАЛ – Разлог.

За ремонт на улици в прилежащите населени места /без град Разлог/ ще бъдат вложени 892 000лв., като общо средствата за ремонт на обществената пътна мрежа са 6 320 000 лв. В град Разлог ще бъдат преасфалтирани и ремонтирани улиците „Изворите“, „Рила“, „Христо Ботев“, „Стара планина“ и част от ул. „Тодор Александров“, като се предвижда изграждането на кръгови кръстовища в две невралгични кръстовища: при МБАЛ – Разлог и кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и ул. „Ал. Стамболийски“.

Общата стойност на разходите предвидени в инвестиционната програма е 11 588 473 лв.

Проектът на бюджета на община Разлог за 2019 година е публикуван на интернет страницата на общината и всеки гражданин може да се запознае в детайли с него.

Добавени коментари

Румен публикува:
17 Януари 2019 | 08:16
За директор на болницата напрейте Румен курбатино (с мустачетата), той по добре от Даро Велев познава болницата вече толкова години, и нема нужда от служебна кола оти има толковоа чилометраж по градо че може да обиколи земята 2 пъти, ето ви кадър, типичен за вас
Халва публикува:
17 Януари 2019 | 08:09
Хахахах и не мога да се запра. Бръзайте и за алвовата да истрасите некой милионец, таа година джимназията е шахматна догодина табла. Ле си сте вие си ГРОБаджии. Божеееееее фани си ги собери!!!!
P.S. публикува:
17 Януари 2019 | 08:02
Тава между другото де, пръво иска довръши кащата на джуровия
mile публикува:
17 Януари 2019 | 07:58
Другия пач кажете на дуди да накара секретарката му да потраси по обстойно в гугъл кее се напрва кръгово, оти вище си "кръговите" и най убоо се обесете там.
МБА публикува:
17 Януари 2019 | 07:41
Какво че инвестирате в таа "МБАЛ" бе, печатница за направления и безплатен пансьон за курбате, за 5те доктора долни гробаджии?
Dudo публикува:
16 Януари 2019 | 19:04
Аз съм Георги Фарфароф (ДУДИ), да знаете че който иска да работи някъде в дъщерната ми фирма, казва се Община Разлог АД, може да заповяда на интервю при мене. Независимо дали става въпрос за чистачка или директор на учлилище или някаква друга общинска длъжност, аз одобрявам молбите. Дано само да се сетя как да се подпиша, че едно време ми беше трудно!
Rachkov публикува:
16 Януари 2019 | 17:38
Bojeee jiva da ne bqh, e deka q videhte taa finansova stabilnost be neshtasnici? U dudi, bobi rachev i ostanalta duzina tarikati okolo vas. Ne ve e le sram be, choravi le ste maloumni ili nenormalni. SEKOI ve pcue i plue, sichki znaem, daje i vie kee zehte vlasta.... S IZMAMA! I imate ochi da zastanete pred too grad ot cigane i izkofeli dartaci i da obqsnqvate neshto za rastej. Dano too rastej vi doe v bobov dol otzad da vi naraste. Bokluci mrasni bezpodobni nagleci!

Добавете Вашия коментар

TOP