Различните цветове домати и тяхното съдържание

09 Март 2019 | 17:54
0 коментара
Любопитно

Сочни, вкусни, ароматни – доматът е истински природен дар, който носи и много ползи за организма. Ако, пък, си ги отглеждате сами в собствена градина, несъмнено ще се съгласите с това.

Както е известно, съществуват много сортове домати. Има хора, които са привърженици на определени и консумират или произвеждат само тях.

В съдържанието на доматите, обаче, се крият и някои други тайни, които обусляват и техния цвят, не само сорт. Ето какво може да откриете в различните цветове домати, особено ако ги купувате от магазина.

Жълт домат

Този цвят е индикатор за наличието на полифеноли в домата. Последните представляват важни за организма антиоксиданти, които се грижат за регулирането на кръвното налягане и холестерола. Жълтите домати могат да подпомогнат функцията на артериите, тяхната гъвкавост и издръжливост.

Оранжев домат

Известни са още като кафеникави, по-тъмно червени или оранжеви домати. Те са богати на вещества, които пречистват тялото от свободни радикали. Характеризират се с високо съдържание на витамин Е, който се грижи за състоянието на кожата. Той е от ключово значение за нейното здраве и може да помогне в борбата с проблеми, като псориазис, екземи или други подобни.

Червен домат

Класика в жанра! Червените домати са най-популярните, търсени и консумирани. Те съдържат ликопен - каротоиден пигмент или иначе казано един от най-важните антиоксиданти. Това вещество е известно с ползите си за кожата – предпазва я от вредните интензивни слънчеви лъчи. Освен това, може да бъде верен сътрудник в борбата с проблеми, свързани със сърцето, кръвоносната система и някои видове ракови заболявания.

Това са само част от ползите, които носят доматите. Един обикновено продукт с необикновено въздействие. Ето защо, хубаво е да ги превърнете в неразделна част от менюто си.

Те са здравословна и полезна храна, така че може да ги консумирате без ограничение. Прекрасна добавка към всяко ястие под формата на свежа салата, част от такава или нещо съвсем различно, според собствения ви вкус.

Добавете Вашия коментар

TOP